Més enllà del seu caràcter de vila baix-empordanesa, i per tant sinònim obligatori de carrers empedrats laberíntics, d'una població menuda i d'un presumit i reivindicat patrimoni medieval; Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura també se situa al mapa per ser el tercer més llarg pel que fa al número de caràcters del seu nom. Ho ha revelat un estudi creat pel periodista afincat a Nova York Emilio Manuel Guerra, i que ha publicat al seu web Emiliópolis, on situa el municipi gironí al top 3 d'Espanya amb només dos caràcters per sota del nom guanyador, el municipi madrileny Gargantilla del Lozoya y Pinilla de Buitrago, conformat per dos nuclis de població i que compta amb uns 320 habitants. Amb un caràcter menys se situa Villarcayo de Merindad de Castilla la vieja, situat a Burgos, i per darrere del gironí n'apareix un altre de català, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp, amb 36 caràcters.

En la desena posició i tancant el podi català s'hi troba el municipi bagenc El Pont de Vilomara i Rocafort, amb 32 caràcters, que se situa en la desena posició i emplaça Catalunya com un autèntic referent de municipis llargueruts.

Hem de baixar fins la posició 26 per tornar a recuperar presència gironina, amb el jove municipi selvatà Sant Julià del Llor i Bonmatí,amb 989 habitants i 29 caràcters. Se situa per darrere de la lleidatana Gimenells i el Pla de la Font i per sobre de la també lleidatana Avellanes i Santa Linya, que clou la representació catalana en les trenta primeres posicions.

L'estudi ha estat conformat en base als 8.131 municipis que consten al registre de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i també ha afegit els més curts, on també hi ha presència gironina. Per confeccionar l'estudi, el periodista ha tingut en compte els espais de separació entre paraules que componen el nom.

A la Cerdanya, dels més curts

Si capgirem el llistat, trobem que entre la trentena de noms més breus n'hi ha dos de la Cerdanya: Alp i Das. De fet, podrien estar en segona i tercera posició o a l'inrevés, ja que per darrere d'Ea (Biscaïa), que és l'únic que està compost per només dos caràcters, hi ha 32 municipis que, com els cerdans, en tenen tres.

L'autor de l'estudi també ha elaborat un llistat dels noms més llargs de municipis formats per una sola paraula. En aquest cas, l'encapçalen dos municipis compostos per un total de 16 caràcters cadascun d'ells: Torreblascopedro (Jaén) i Torrecuadradilla (Guadalajara). Per darrere hi ha 6 municipis amb un nom de 15 caràcters; 27 de 14 caràcters i, a continuació, un llarg llistat de denonimacions de 13 lletres, entre els quals hi ha Castellterçol, Torredembarra, Castellbisbal i Viladecavalls.