Bussejar podria comportar efectes beneficiosos per a la salut mental de les persones, segons un estudi elaborat per la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona. L'estudi ha comparat la gent que anava a la platja i la que practicava busseig al cap de Creus amb alguna de les empreses que ofereixen aquesta pràctica esportiva. Els investigadors van entrevistar 250 persones entre el 2018 i 2019 i els feien uns qüestionaris sobre la seva salut mental abans i després de realitzar el busseig o estar-se una estona a la platja. Si bé l'estudi demostra que no hi ha diferències remarcables entre les dues pràctiques, sí que hi ha una millora en general de la salut mental dels participants. Sobretot s'evidencia que en sortir de l'aigua disminueix el nivell d'estrès.

Aquestes millores encara són més evidents i es veuen en increment amb els enquestats que pateixen alguna malaltia crònica i que es mediquen. Els beneficis de les persones que pertanyen a aquest perfil específic són molt superiors a la resta que no ho fan. Aquest descobriment es tracta d'un primer pas per analitzar els efectes beneficiosos de les activitats aquàtiques sobre malalties de salut mental. Per això els investigadors creuen que ara caldrà fer nous estudis centrats en persones que pateixin una malaltia crònica per veure els progressos.

El projecte ha estat finançat per la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona i també per l'Ajuntament de Tossa de Mar (la Selva). Per la seva banda, també hi han participat investigadors de l'ISGLOBAL. Els resultats de l'estudi formen part de la tesi doctoral que ha fet Arnau Carreño, un gironí del grup de recerca SeaHealth, i ja s'han publicat els resultats en la prestigiosa revista científica International Journal of Environmental Research and Public Health.

Fins ara, la majoria d'estudis realitzats s'havien centrat en els beneficis que té viure prop del mar, o visitar la costa, per a la salut mental de les persones, però es desconeixien els efectes que podia tenir sobre aquesta el contacte directe amb l'aigua, sobretot en relació amb la pràctica d'activitats esportives a mar. En un primer estudi elaborat per la mateixa Càtedra de la UdG el 2018 en el marc del projecte «MedPAN» es van valorar els beneficis per la salut física i mental de diferents activitats com la natació, la vela o el caiac.