A «Un bon cel», Toni Soler efectua un retrat del zelador d'Olot (aquest octubre fa 10 anys de la seva detenció), però també una reflexió molt personal sobre el pas del temps, la vellesa, la vida i la mort

Quina falta li fa escriure llibres amb tot el que diuen que ingressa de TV3?

Si, realment no és pels diners, és perquè m'ho passo bé, m'agrada i... i prou.

Li interessa aquesta història perquè aviat serà client de residències geriàtriques?

Sí, crec que estic a la ratlla dels 50 i tants i em sembla que els de la meva fornada, tots tenim por al pas del temps, a la vellesa, i a la probabilitat d'acabar en una residència.

Gairebé és més perillós estar ingressat ara en un geriàtric català, que fa deu anys a Olot?

Ara hi ha més consciència que les residències necessiten millorar les seves prestacions, especialment des del punt de vista mèdic. Per tant, crec que després de la covid, les residències seran cada cop més segures.

Gràcies a la covid hem descobert que tenien mancances?

Això sembla. No soc un expert en el tema, però sembla que la covid ha desbordat molta gent, moltes institucions i a molts àmbits, un d'ells el de la geriatria. Però és un àmbit que està condemnat per motius demogràfics a veure's desbordat.

Alguns diuen que si Catalunya fos independent, ho hauria gestionat millor...

No en tinc ni idea, però és bo que tothom es pugui de fer responsable dels seus encerts i errors. Quan dic tothom, vull dir tota col·lectivitat nacional.

El que els passa als avis importa poc?

Malauradament, o no, ens costa projectar i imaginar-nos a nosaltres mateixos essent avis i això dificulta algunes coses. És un mecanisme de defensa que tenim tots, perquè no ens podem passar la vida imaginant-nos en la vellesa.

La vellesa és una merda?

La vellesa és una merda, sí, però pot ser una merda amb certes satisfaccions, en part depèn de l'actitud personal de cadascú i també del compromís social amb la vellesa com a col·lectiu.

Es pot matar intentant fer el bé?

Sens dubte, i no és una opinió, és una constatació, hi ha gent que ha matat pensant que feia el bé.

Vostè ha fet alguna bestiesa intentant fer el bé?

(Riu) Alguna bestiesa? Hi ha allò de les mentides pietoses, a vegades la gestió de la veritat es fa de manera que intenti no ser dolorosa. Però bestieses grosses per fer el bé, no recordo haver-ne fet cap.

No criticar el govern des de ràdio i TV és una mentida pietosa?

Si els periodistes decideixen fer peces d'opinió, han de dir la seva opinió. Tenen dret a fer-ho i tenen dret que no es qüestioni la seva autoria.

La Garrotxa és com Fargo?

És que no conec Fargo.

Un lloc una mica tètric, on qualsevol crim és possible...

Si els tres crims més importants que hi ha hagut a la Garrotxa, haguessin passat al Pallars o la Cerdanya, estaríem elaborant teories sobre aquestes zones. No, penso que hi ha un component de casualitat. Crec que Olot i la Garrotxa en general és un territori molt civilitzat.