Amb poc més de 13.000 habitants, Santa Coloma de Farners és la capital de la comarca de la Selva, una de les més extenses de la demarcació, amb dues parts molt diferenciades: la comarca marítima i la comarca interior. Santa Coloma de Farners és terra de balnearis i descans des de fa molts anys. El terme municipal comprèn el nucli urbà, els veïnats de Sant Pere Cercada, Castanyet, Sant Miquel de Cladells, Vall i Vallors, i la urbanització de Santa Coloma Residencial.

A mig camí de les Guilleries i el mar la població selvatana guarda una important activitat en el món de l'alimentació amb galetes artesanals i la popular ratafia. És tota una referència en l'elaboració artesanal de la ratafia i anualment hi dedica una fira que té una gran participació i renom.

La pastisseria pren igualment un gran protagonisme amb dolços i pastissos que tenen molta fama. Les seves aigües termals han atret des de fa molts anys molts visitants. Turísticament, Santa Coloma ofereix uns serveis de balnearis molt dessitjats pels que busquen el relax i el descans. I l'autènic pulmó verd i natural és el parc de Sant Salvador des d'on es poden fer moltes passejades i rutes a peu o en bicicleta.