La província de Girona compta amb un total de 35 Viles Florides. Una destinció que atorga la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) a aquells indrets que promouen la transformació de racons a través de la planta amb flor. Actualment hi ha a Catalunya un total de 119 municipis que compten amb el distintiu.

Aquest moviment vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l'àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Un cop a l'any se celebra la festa de Viles Florides on es lliuren els distintius de les Flor d'Honor als municipis més destacats. El 2017 fins a quatre municipis gironins van obtenir la màxima puntuació fins ara, quatre flors d'honor. Es tracta d'Olot, Figueres, Lloret de Mar i Sant Hilari Sacalm.

La Garrotxa, la més florida

La comarca gironina que compta amb més viles florides és la Garrotxa. La Vall d'en Bas, les Preses, Olot, Riudaura, San Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau i la Vall de Bianya configuren aquesta llista. Hi destaca Sant Joan les Fonts premiada amb la Millor rotonda florida de tot Catalunya.

El projecte de Viles Florides, a banda dels reconeixements institucionals als municipis, també premia aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l'àmbit públic com privat, han estat un exemple a seguir. En la darrera edició de la festa de Viles Florides es va lliurar per primer cop el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya, que va anar a parar a mans de la rotonda Peracaula de Sant Joan les Fonts.

L'altra comarca amb més viles florides és la Selva, amb Arbúcies, Blanes, Lloret de Mar, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Tossa de Mar i Vidreres. Destaca Sils pel seu ampli i variat projecte d'enjardinaments i zones verdes. El municipi ha estat pioner en rotondes ben cuidades amb arbustos, gespa natural, plantes aromàtiques i formigó oxidat.

Figueres, Roses, Peralada, Vilanant, Llançà i Castelló d'Empúries són les sis viles florides amb les quals compta la comarca de l'Alt Empordà. Destaca l'emblemàtic poble de Vilanant que anualment celebra un cap de setmana de flors al carrer o la Festa de Sant Isidre. El municipi està aconseguint que els espais verds vagin formant part del paisatge urbà, tot amb la implicació ciutadana.

En el Ripollès trobem fins a cinc viles florides: Campdevànol, Planoles, Queralbs, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. I a la cerdanya, únicament s'hi inclou Puigcerdà i Bolvir. Per altra banda a el Gironès trobem Celrà, Llagostera i Sant Gregori; i al Baix Empordà, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.

La participació dels ciutadans

Des dels seus inicis, el moviment Viles Florides ha intentat anar molt més enllà dels municipis florits. El projecte ha intentat seguir l'estela de les persones i entitats que s'amaguen en els pobles i ciutats, i que com els seus municipis, també destaquen per esforçar-se conscientment en fer créixer el verd a Catalunya. A nivell d'iniciatives de participació ciutadana, un 25% (75 de 300 iniciatives) són ciutadans gironins, segons dades de l'entitat.

Hi poden participar des de comerços, càmpings, hotels, restaurants, balcons fins a escoles. A Olot, tres escoles (Escola El Morrot, Sant Roc i el Volcà Bisaroques) han fet tallers sobre jardineria dins del context del programa Viles Florides. Alguns dels càmpings gironins que compten amb aquesta destinció són el Riembau de Platja d'Aro, l'Amfora de Sant Pere Pescador o el Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Entre els parc gironins destaca el Jardí Botànic Marimutra de Blanes o el Parc de les Mores d'Olot.