28 de març de 2018
28.03.2018

El sector immobiliari preveu una pujada del preu dels pisos del 5%

La causa de l'ascens és la falta d'obra nova. Els especialistes consideren que «no hi ha risc» que es produeixi una segona bombolla i afirmen que la situació política catalana no ha tingut un impacte «notable» en aquest àmbit

28.03.2018 | 07:15
Un bloc de pisos de nova construcció a l´avinguda Jaume I de Girona.

El sector immobiliari català preveu que el preu dels habitatges residencials de primera i segona mà seguirà creixent durant el 2018 i apunta que aquest increment podria rondar el 5%. Així ho van explicar responsables de Solvia, Vertix i Cushman & Wakefield en l'acte Perspectives 2018 al sector immobiliari català que es va celebrar el mes de febrer a Sant Cugat del Vallès. Els especialistes van atribuir aquesta tendència alcista al fet que hi ha poca oferta d'habitatges nous, perquè des de l'inici de la crisi econòmica «s'ha construït molt poc». Amb tot, es van mostrar molt optimistes i van considerar que no hi ha risc que es produeixi una segona bombolla immobiliària perquè els requisits bancaris que es demanen a l'hora de concedir un préstec hipotecari són «molt més estrictes».

Així, els professionals del sector immobiliari comencen a veure llum al final del túnel. Després de la crisi que va iniciar-se l'any 2007 i que va mantenir-se fins al 2014, sembla que la situació ha començat a remuntar amb força. «Els inversors i els clients han recuperat la confiança, es tanquen operacions i estem començant a assolir volums que considerem normals i que havien quedat molt baixos», va comentar Elena Massot, CEO del Grup Immobiliari Vertix.

Amb tot, aquestes bones perspectives pel sector s'estan traduint en un increment de preus que seguiran a l'alça al llarg de tot aquest 2018 i que segons els especialistes experimentaran un creixement de prop del 5%. «Van caure tant que fins a cert punt aquesta recuperació de les xifres és normal», va exposar Massot indicant que encara no han arribat «al nivell previ a la bombolla».

Massot va explicar que aquesta escalada del cost dels pisos està lligada al fet que en els darrers anys s'ha construït molt poca obra nova, fet que fa que hi hagi una oferta «insuficient» per satisfer una demanda «que fa anys que espera per fer el pas». En aquesta línia preveu que els valors acabin estabilitzant-se en els propers dos anys. «Tampoc poden créixer gaire més perquè no hi ha una correlació amb l'augment dels sous i si s'encarissin més acabaríem expulsant els compradors potencials del mercat», va sentenciar.


Demanda estancada

En aquest mateix sentit es va expressar Francisco Pérez, director de Promoció i Desenvolupament de Solvia, que va lamentar que el mercat «sigui molt petit» per donar sortida a l'elevada quantitat de «demanda estancada que hi ha». Pérez va apuntar que l'any 2017 es van vendre a Catalunya 10.500 pisos d'obra nova, fet que representa un volum molt baix comparat amb els màxims de 120.000 habitatges assolits abans de la crisi. «Aquest fet ha portat a aquesta pujada dels preus que esperem que es moderi el 2020», va comentar. Així mateix va remarcar que els immobles de segona mà estan pujant més que les promocions de nova construcció perquè «en no haver prou oferta la gent es dirigeix cap a la segona mà».


Barcelona, un cas paradigmàtic

L'encariment dels preus encara s'agreuja més si es té en compte que la major part de la població tendeix a concentrar-se a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que els preus en aquesta ciutat s'han recuperat a un ritme més ràpid que a la resta del territori. «Barcelona és el cas més paradigmàtic», va comentar Elena Massot afirmant que a banda de l'elevada demanda existent a la ciutat per part de població autòctona, també influeix molt el component turístic. «Ha contribuït a tensionar molt els preus i hi ha molts inversors estrangers amb més capacitat adquisitiva que es fixen en zona concretes que els semblen més atractives», va assenyalar.


El perill d'una segona bombolla

Malgrat l'augment dels preus, els responsables del sector diuen que no hi ha risc que es produeixi una segona bombolla, sobretot perquè els requisits financers per accedir a un habitatge són molt més estrictes. «Per comprar, un promotor o un particular, han de fer un esforç de capital important», va comentar la CEO de Vertix assegurant que el fet que els bancs només concedeixin hipoteques del 80% del valor de l'habitatge ja és una «barrera» perquè aquesta situació no es repeteixi. Per la seva banda, Francisco Pérez (Solvia) va comentar que les persones que volen comprar tenen clares quines són les regles del joc actuals. «El perfil sol ser el d'un client que vol reposar el seu habitatge –un 80% dels casos- i que ja té una primera vivenda que volen vendre», va explicar.

Massot va explicar que els fets de l'1 d'octubre i la situació política actual no han tingut un efecte visible en l'àmbit macro en el sector. «En l'habitatge de reposició o de primer accés el client segueix tenint confiança. Octubre va ser un mes dolent, sobretot anímicament, però nosaltres en global no hem notat incidència», va assegurar.

Tot i això, va reconèixer que «hi ha segments que ho han acusat més» com el de les vendes premium, perquè els compradors solen ser clients «estrangers que han aturat les operacions o han escollit altres països europeus», va relatar. Francisco Pérez es va expressar en aquesta mateixa direcció i va dir que la major incidència ha estat en els habitatges de més de 500.000 euros. A banda, va revelar que «els nivells de venda s'han alentit» perquè «la gent no pren decisions i està esperant».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook