Una dieta baixa en sucre, sal i greixos, i alta en fruites i verdures redueix les malalties bucodentals i contribueix a una bona salut general. Menjar bé no és sinònim de menjar molt, sinó de menjar de manera equilibrada. La bona alimentació ens ajudarà a tenir una boca sana, i ens permetrà gaudir d'una bona salut.

«Si consumeixes massa refrescs ensucrats, begudes fruiters endolcides i aperitius poc nutritius podries córrer el risc de patir càries. La càries dental és la malaltia infantil crònica més comuna, però la bona notícia és que es pot prevenir», adverteix l'Associació Dental Americana (ADA, per les sigles en anglès).

És més, avisa que si la dieta no té certs nutrients, pot ser més difícil que els teixits a la boca es resisteixin a una infecció. «Això pot contribuir a la malaltia de les genives. Un cas greu de la malaltia de les genives és una de les principals causes de pèrdua dental en els adults. Molts investigadors creuen que la malaltia avança de forma més ràpida i és potencialment més greu en persones amb una mala alimentació », afegeix.

D'altra banda, l'ADA ressalta que per gaudir d'una vida sana, de dents i genives sans, cal pensar abans de menjar. «No és només el que es menja sinó quan es menja. Marca una gran diferència en la seva salut bucodental. Els aliments que es consumeixen en el marc d'un dinar resulten menys nocius perquè s'allibera més saliva durant el dinar, que ajuda a eliminar els aliments de la boca i contribueix a reduir els efectes dels àcids. Seguiu sempre una dieta equilibrada, evitant picar entre hores. Si porta una dieta especial, tingui en compte el consell del metge a l'hora de triar els aliments », remarca la entitat americana.

Mentrestant, la Fundació Dental Espanyola destaca que si aviat es comencen amb uns hàbits de dieta saludable això repercutirà en una correcta salut oral. Amb tot això, aconsella per a tothom:

  1. Tant la quantitat de sucre en els aliments o begudes com les vegades que es consumeix al dia són perjudicials per a la salut dental.
  2. Reserva el consum de productes ensucrats només als àpats.
  3. Evita productes ensucrats entre hores.
  4. Per al picar entre hores recorre a fruites, vegetals, iogurt, formatge o pa.
  5. L'aigua i la llet són les begudes més saludables per les dents. Deixa altre tipus de begudes com els sucs embotellats o refrescos per a situacions excepcionals i sempre durant els àpats.
  6. Els productes «baixos en sucre» o «sense sucre afegit» no signifiquen que no portin sucre.
  7. L'OMS recomana no prendre més de 5 culleretes de sucre al dia.

El problema de l'àcid

Amb tot això, l'infermer i expert en Urgències i emergències extrahospitalàries Carles de Vilanova destaca que els àcids són els «enemics més específics» de l'esmalt dental, ja que la dieta àcida erosiona la dent atacant directament a la seva protecció d'esmalt. «Produeix cavitats o forats en l'esmalt, i permet la implantació de bacteris, com el 'Streptococcus mutans', responsable de la formació de les càries», subratlla amb motiu de la publicació del seu llibre 'El llibre blanc de la salut dental natural '(Arcopress).

Així, indica que, per exemple, contenen àcid el vinagre, la cervesa, el vi, el suc de llimona, les fruites, els refrescos, les gasoses, la sidra, els sucs envasats, per exemple. D'altra banda, adverteix que consumir molts carbohidrats de baixa qualitat o refinats (no integrals) s'estarà acidificant l'organisme, i no només els espais interdentals.

«La millor manera de no tenir càries és tenir les dents netes i sense cavitats que allotgin restes de menjar i raspallar-després de cada àpat. Si queden restes alimentaris apareixeran allà bacteris, abans o després, perquè la seva funció natural és eliminar-los, i ho fan produint fermentacions que desprenen àcids que ataquen l'esmalt», sentencia.