Les perspectives de creixement de la zona euro, sumades a l'impacte favorable de la política monetària i a la millora de les condicions del mercat laboral, generen les condicions per impulsar la demanda d'habitatge. Així, permeten perllongar el repunt del mercat immobiliari a la zona euro, encara que el ritme de pujada dels preus serà més moderat, segons les previsions del Banc Central Europeu (BCE).

«S'espera que el repunt del mercat immobiliari continuarà, però a un ritme més moderat», explica la institució en un article del seu butlletí econòmic, assenyalant que la moderació del mercat de l'habitatge es produirà en línia amb la desacceleració prevista en el creixement de l'activitat econòmica. La recuperació del mercat immobiliari ha entrat en el seu quart any amb caràcter generalitzat per a la majoria de països de la zona euro, encara que amb diferents graus de pujades de preus i creixement de la inversió residencial. En aquest sentit, l'anàlisi del BCE assenyala que l'actual recuperació del mercat immobiliari «es troba en una fase relativament avançada» en comparació de la durada mitjana de les mateixes, particularment a Alemanya i Països Baixos, on el cicle d'inversió residencial ha aconseguit la maduresa, mentre que es troba en un moment preliminar a França, Itàlia i, en menor mesura, Espanya. Així mateix, en relació a aquest paràmetre, el cicle del preu de l'habitatge es troba també en una fase avançada a Alemanya, mentre continua en una fase relativament inicial en la resta dels grans països de l'euro.

D'altra banda, el BCE destaca que l'actual recuperació del mercat immobiliari a la zona euro «és més fort» que la mitjana d'anteriors ocasions en el cas de la inversió residencial, encara que no així en el cas de les pujades de preus, que s'han incrementat de forma més feble que la mitjana registrada en expansions precedents. «En general, la situació del mercat de l'habitatge és relativament madura, però no es caracteritza, fins al moment, per una desproporció en l'activitat inversora o la dinàmica de preus», afegeix.