La compravenda d'habitatge per part d'estrangers ha caigut durant el primer trimestre a Catalunya un 5,35% respecte el mateix període de l'any anterior, segons les dades del Consell General del Notariat. No és però qui ha registrat una caiguda més pronunciada d'aquest perfil, sinó que a Balears ha caigut un 11,2%. La segueix Canàries (10,6%) i Cantàbria ja per sobre de Catalunya (4,6%).

A nivell nacional, la compravenda d'habitatges per part d'estrangers ha seguit creixent durant el primer semestre de l'any, amb un increment del 5,6% respecte al mateix període de l'any anterior, fins a les 53.359 operacions. Les dades indiquen que malgrat el nou increment, es trenca la tendència de dos dígits dels últims dos semestres.

Les operacions realitzades per compradors estrangers van representar el 18,7% del total de les compravendes d'habitatge realitzades en el semestre. Diferenciant per residència, el 44% de les operacions de compravenda d'estrangers van ser realitzades per estrangers no residents. Per primera vegada des del 2010, les compravendes d'aquest segment d'estrangers es van reduir a nivell interanual (-0,8%).

Per la seva banda, els estrangers residents van suposar el 56% de les compravendes, que es van incrementar un 11,1% interanual, suposant una baixada en el creixement interanual, que en el primer semestre de l'any passat es va situar en el 20,2%.

En contraposició a l'any passat, no totes les comunitats van registrar alces en aquestes transaccions i hi ha disparitat. Nou autonomies van registrar increments superiors a la mitjana nacional (+5,6%), destacant per la seva força Aragó (+30,9%), Extremadura (+27,4%), Múrcia (+21,3%) i Castella-la Manxa (+20,2%), tots per sobre del 20%. Finalment, es van registrar increments inferiors a la mitjana nacional (5,6%) en les quatre autonomies restants: Castella i Lleó (5,5%), Madrid (5,4%), Astúries (5,4%) i Navarra (4,3%).