La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha avançat aquest dimecres que el Govern espera poder presentar a fi d'any un esborrany de la legislació d'habitatges de lloguer turístic.

Maroto va assenyalar que la taula de treball que es va constituir al setembre «va bé» i s'està aportant documentació dels diferents operadors i sectors implicats, com a veïns i comunitats autònomes, amb la intenció de poder garantir la legalitat, la qualitat, la seguretat i la fiscalitat d'aquests habitatges.

La ministra de Turisme va reconèixer que es tracta d'un tema «complicat» en implicar moltes sensibilitats diverses, però va assegurar que la solució passa per integrar aquesta alternativa turística dins de l'oferta regulada, ja que «hi ha demanda de viatgers que volen aquest tipus d'allotjament que no disposen de garanties de seguretat o qualitat».

Després d'intervenir en la segona jornada de Wings of Change Europe 2018 organitzada per l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) a Madrid, va explicar que estan revisant el model 179 de la normativa vigent, que obliga a les plataformes a realitzar un registre, perquè està tenint problemes amb la seva implementació i que tantmateix estan treballant amb el nou impost dels serveis digitals.

Així mateix, va recordar que el Govern està treballant en una taula de treball interministerial, liderada per Foment per a assumptes d'habitatge, en la qual es consensuaran aquests canvis que no solament afecten al departament de Turisme i en la qual algunes lleis, com la de Llei de Propietat Horitzontal, podrien sofrir alguns canvis.

En el marc del grup de treball sobre habitatges turístics (VUT) el Govern ha plantejat modificar la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) i la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), així com la creació d'un registre únic estatal i una definició de pis turístic.

Amb la modificació d'aquestes normes, les comunitats de veïns podran prohibir per majoria simple de 3/5 l'establiment de pisos turístics al seu edifici.

Lloguers de més durada

Així mateix, l'Executiu ha proposat delimitar l'arrendament de temporada a aquell que es realitza per períodes mínims de set dies consecutius, però que íntegrament no suposi l'arrendament de l'habitatge durant més de 45 dies a l'any.

El Govern vol fitar també la definició d'arrendament de temporada en la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), que limita el lloguer d'habitatges vacacionals i apartaments per part de particulars vinculant-ho a la legislació turística de comunitats autònomes o aplica aquest règim si no hi ha una norma autonòmica.