El Col·legi d'Enginyers

de Girona treballa fermament en la defensa de la professió

a la província.

L'entitat està encapçalada,

des de fa dos anys,

per Jordi Fabrellas,

qui explica en aquesta entrevista les novetats

del sector.

Quina situació laboral es troben els enginyers a Girona quan finalitzen la carrera?

Troben feina fàcilment, ja que el gran clam de les empreses és que no troben enginyers. El problema està en els sous. La professió s'ha precaritzat sobretot perquè la línia de progressió salarial amb els anys d'experiència està descompensada.

Girona viu una fugida de cervells cap a altres províncies o a l'estranger?

Sí, però a la vegada també hi ha molts enginyers estrangers que venen a treballar aquí. Concretament a Catalunya hi ha uns 15.000 enginyers que treballen a fora, però hi ha 16.000 enginyers estrangers que treballen aquí. La formació és un dels principals motius pels quals els joves gironins i catalans emigren a altres països. Una estada d'un o tres anys a un país com Alemanya, Holanda o Anglaterra et dona una visió professional diferent i t'enriqueix.

Per què falten enginyers?

Les carreres tècniques no són senzilles, requereixen moltes hores d'estudi i haver de tancar-se a casa molts caps de setmana. No es pot «empollar» l'últim dia i aprovar l'examen l'endemà. Des dels instituts s'està treballant perquè els estudiants -i sobretot les noies- es decantin per estudiar una enginyeria. La dona dins l'enginyeria encara està poc representada. Actualment, només el 10% dels col·legiats al CETIG són dones. Aquesta poca representació es pot copsar en totes les enginyeries, excepte a l'agrícola i química.

Per què hi ha poques dones estudiant la carrera d'Enginyeria Tècnica Industrial?

Per una falta d'informació del que és aquesta enginyeria i de les sortides laborals que té. La paraula «industrial» aboca a pensar en una fàbrica o un taller mecànic. L'enginyeria no és només això. Un enginyer pot des d'estar a una oficina dissenyant màquines o en un laboratori fent assaigs fins a estar en una direcció d'obres. Fa anys que des del col·legi anem als instituts a explicar la carrera i normalment també hi va una enginyera perquè així els més joves veuen que una dona també pot exercir aquesta professió.

Què vol dir ser enginyer?

L'enginyeria és una professió versàtil i transversal que abasta molts aspectes. Els enginyers intervenim en els habitatges molt més del que la societat sap. Excepte dibuixar la distribució de l'habitatge i la façana, intervenim a la resta de feines, com són les instal·lacions de l'aigua i la llum i les telecomunicacions. A més, amb la nova normativa dels edificis de consum energètic gairebé 0, l'enginyeria serà cabdal per aconseguir aquest tipus d'edificis. Som el futur.

La legislació actual obliga a estar col·legiat per poder exercir la professió d'Enginyer Tècnic Industrial. Quins serveis oferiu des del col·legi?

A banda de defensar la professió en tots els aspectes, el col·legi ofereix diferents serveis, com són la formació contínua, l'assessorament fiscal, jurídic i tècnic i altres aspectes socials. A banda, al col·legi es poden consultar totes les normatives, també les que són de pagament.