La crisi (també) va fer tremolar el sector dels dolços per excelència, i el Gremi de Pastissers de Girona va patir una davallada que es va accentuar per una tongada de jubilacions sense renovació generacional. Tot i així, els prop de 200 establiments que conformen el gremi tenen clar que el sector té moltes ganes de fer coses i d'evolucionar. Així ho confirma Ángel García, president del Gremi, que afirma que tot i la competència que ofereixen restaurants i hotels pel que fa a pastisseria, això implica un «repte» per als pastissers que els obliga a renovar-se i guanyar en creativitat i experiència.

«La tendència actual de molts pastissers és anar més enllà del pastís tradicional. Fem un producte personalitzat a partir de les dades que ens dona la parella, els seus gustos, de què treballen... A partir d'aquí intentem oferir-los un pastís únic i especial», explica García.

Pastissos creatius

Aquest model s'aplica fil per randa a la Pastisseria Talldolç de Figueres, d'on García n'és el propietari. Tant a casaments com a comunions, batejos o festes d'amics, els pastissos que s'ofereixen solen fer-se a partir del que el client demana, inclús amb la base d'ingredients que més s'adequi als gustos del client. «Ens agrada anar més enllà del propi pastís, i fem una mica de xou a l'hora de presentar-lo a les celebracions. Volem que els clients quedin impactats», apunta García.

El pastís més impactant i que va suposar un repte més gran per la pastisseria Totdolç va ser el «pastís volador». Sobre un muntatge que simulava un camp de golf i margarites amb els seus respectius accessoris, García recorda que va cobrir el pastís amb paper decorat amb dibuixos. Hi va col·locar molts globus inflats amb heli a la tapa de paper de tal manera que a mesura que s'enlairaven s'anava descobrint el pastís. «Va ser tot un repte equilibrar la quantitat de globus per tal d'aixecar la tapa de paper poc a poc», revela.

Pel que fa a la presència del Gremi al Tot Nuvis, tot i que no tindran l'expositor que d'altres anys han instal·lat degut a la recent defunció del fins ara president Josep Costa, oferiran l'aperitiu d'inauguració del certamen, i tindran un petit espai on oferiran tastets als assistents. «La presència de la pastisseria ha de ser-hi en una fira com el Tot Nuvis», subratlla l'actual president.