El Dia Mundial de l'Aigua se celebra a diversos punts de les comarques gironines per tal de posar en valor de forma divulgativa i també artística aquest recurs natural.

Així, un any més l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries ofereix avui una jornada de portes obertes. Els visitants podran descobrir el Rec del Molí, un canal d'aigua que permetia posar en funcionament la turbina Francis, que feia funcionar tota la fàbrica.

Així mateix, aquest diumenge s'ha organitzat una sortida guiada en bicicleta BTT per resseguir el camí de l'aigua i els espais naturals de l'Empordà fins a Vilanova de la Muga.

L'activitat també inclou una visita guiada a l'església de Vilanova, i finalitzarà amb un vermut i aigua amb llimonada o granadina al pati de l'Escomuseu.

Pel que fa a la ciutat de Girona, el consistori juntament amb la UdG han organitzat per avui una jornada de tallers i una taula rodona amb experts d'ICRA, la UB i la UdG que tractaran la presència i efectes dels plàstics al medi ambient i al nostre dia a dia. L'esdeveniment tindrà lloc després dels tallers, que començaran a les 4 i duraran fins les 6, i que permetran conèixer el funcionament d'una depuradora d'aigües, descobrir les espècies de peixos autòctones de Catalunya o escoltar diferents contes relacionats amb l'aigua, entre d'altres.

El Museu de l'Aigua de Salt, nascut per donar a conèixer als visitants la importància que l'aigua ha tingut històricament al municipi, inaugura avui una exposició de fotografies realitzades per l'Agrupació Fotogràfica de Salt sota el títol Els colors de l'aigua, i que es podrà visitar fins al 19 d'abril.

Actes arreu del territori

En l'àmbit català, moltes poblacions han programat activitats per diferents edats entorn a l'accés a l'aigua. Diverses entitats de defensa de la gestió municipalitzada de l'aigua com «Aigua és vida» han organitzat durant la setmana activitats i tallers arreu del territori. L'acte més important té lloc avui al Pati Manning, a Barcelona, on juntament amb altres entitats (AMAP, AEOPAS i RAP) es posaran en comú experiències de remunicipalització de l'aigua. La Universitat Autònoma i l'hospital de Sant Pau han acollit tallers relacionats amb la gestió sostenible de l'aigua i de l'Agenda 2030.

Per la seva banda, el projecte de divulgació Aigua, Educació i Comunitat, impulsat per diversos actors i d'entre els quals s'hi troben la Càtedra d'aigua salut i benestar de la UVic i la UdG i la Diputació de Barcelona, organitzarà demà la seva última trobada territorial a la Casa de l'Aigua de Barcelona, tancant així una ruta per les quatre capitals amb l'objectiu d'establir aliances i compartir recursos i programes d'actuació. La trobada a Girona es va fer el passat 1 de desembre, un mes abans de la de Lleida. A Tarragona va tenir lloc fa un mes.