La jardineria, com a sector directament implicat en els recursos naturals i el medi ambient, fa anys que s'ha proposat posar en valor la biodiversitat a través dels jardins particulars. I és que un petit jardí pot esdevenir un autèntic ecosistema i un oasi per a moltes espècies amenaçades, i, al mateix temps, també és la punta de llança per combatre plagues d'insectes.

Marietes, abelles, papallones o libèl·lules són alguns dels insectes més beneficiosos que podem trobar en un jardí respectuós i sostenible per al medi ambient, i sense necessitat d'apostar com a primer recurs pels productes fitosanitaris. La mateixa amenaça també posa en risc la supervivència de moltes espècies d'ocells, que veuen cada vegada més reduïts els espais verds dels nuclis urbans, i es troben desprotegits per la presència d'altres espècies invasores.

Per tal de tenir un jardí que sigui respectuós amb la biodiversitat, sobretot a espais públics, es recomana la instal·lació de petites basses (sota les condicions d'higene i manteniment pertinents) per tal d'afavorir la presència d'ocells a les seves rutes migratòries o d'insectes com ara les libèl·lules, que fan de barrera contra les plagues, ja que s'alimenten de mosquits, erugues i mosques.

Justament, el Gremi de Jardineria de Catalunya ha dedicat a la biodiversitat la seva edició d'enguany, celebrada fa un mes i centrant les ponències al voltant d'aquesta filosofia com a eina de sostenibilitat i element de gaudi als jardins, tant en els particulars com en els espais públics urbans.

Polítiques verdes

Cada vegada més municipis tenen més consciència dels beneficis que poden aportar els seus espais verds i jardins per a l'ecosistema de la seva zona. Ajuntaments com el de Barcelona o el de Girona han posat en marxa polítiques per tal d'afavorir la biodiversitat als seus espais verds. En el cas de Barcelona, s'aposta per deixar créixer la gespa, millorar les basses i fer un control de plagues i malalties amb elements biològics (organismes vius), i deixant com a últim recurs el tractament fitosanitari.

En el cas de Girona també es prioritza el control de plagues amb elements biològics, i de fet aquests últims dies a l'arbrat de la ciutat d'algunes zones han aparegut cartells en què anuncien la sembra d'espècies vegetals als escocells per tal de fomentar la presència d'enemics naturals de les plagues.

Colors vius i molta flor

Els jardins de papallones són una altra de les iniciatives de diversos municipis per afavorir la presència d'aquests amenaçats pol·linitzadors. S'habiliten a través d'espècies de plantes autòctones que floreixen en diferents èpoques de l'any prop d'una bassa d'aigua. L'ús de plantes de colors vius i amb molta flor és imprescindible, ja que són les que atrauen els pol·linitzadors.

En el cas de les papallones, segons la publicació digital Ecologia Verde, són atretes sobretot per colors púrpures i liles, i en el cas de les abelles, prefereixen el blanc, el groc i els tons blaus.

Les espècies de creixement esponani, també dites «males herbes», juntament amb lavanda, margarites, frigola, roses o tulipes són algunes de les opcions que afavoreixen un ecosistema equilibrat.