L'aigua és un recurs indispensable per al desenvolupament de la població. Tot i haver-hi prou aigua dolça per abastir a tothom, aquest preuat recurs està mal repartit. Segons les Nacions Unides, uns 2,1 milions de persones viuen sense aigua potable a les seves llars, per motius de sexe, gènere, raça, ètnia, religió, idioma, edat, discapacitat, etc. També hi influeix la degradació del Medi Ambient, que provoca sequeres i inundacions que destrueixen ecosistemes i provoquen desastres naturals i també humans. L'ONU calcula que l'any 2050 un 25% de la població mundial viurà en un país afectat per sequera crònica i reiterada d'aigua dolça.

El Dia Mundial de l'Aigua, que va ser designat el 22 de març de 1993, té per objectiu conscienciar i fer passos endavant en la consecució de l'accés universal als recursos hídrics. És per això que enguany el tema que regirà la jornada és «No deixar ningú enrere». De fet es tracta de l'objectiu principal de l'Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, que consta de 17 problemes humanitaris, econòmics i ambientals que es volen resoldre durant la propera dècada. El punt 6, justament, consisteix a «garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per tothom». Però aquesta jornada no només vol potenciar i escampar el missatge durant el dia d'avui, sinó que al voltant d'aquest afer ja es va organitzar, fa poc més d'un mes (7 i 8 de febrer) la primera Cimera mundial, on les ponències -incloent la del Director General de l'ONU, Michael Moller- feien èmfasi en la importància de situar aquest problema a la primera línia de les polítiques governamentals. Dimarts passat, seguint amb la campanya, la Unesco va presentar el seu programa anual «World Water Assessment Programme», un informe que ha fet una radiografia dels usos i recursos existents d'aigua. D'altra banda, durant aquesta setmana s'han organitzat més de dos centenars actes arreu del món relacionats amb aquesta meta, la major part de les quals es concentren durant el dia d'avui.

Campanya de l'ACA

Per informar i conscienciar a la ciutadania sobre la importància de preservar els recursos hídrics, encomanar hàbits saludables i gestionar correctament els residus plàstics, l'ACA ha engegat un any més una campanya.

Així, fins el 20 d'abril es podrà visitar al Palau Robert de Barcelona una exposició amb el títol Menys plàstic, més vida!, que mitjançant diversos cubs explicatius s'aportaran dades i imatges per conèixer els danys en el medi hídric que genera l'ús excessiu de plàstic i la seva gestió inadequada. La segona activitat prevista per commemorar el Dia Mundial de l'Aigua és el concurs que l'entitat ha organitzat a través de les xarxes socials.

En l'edició d'enguany d'aquest 2019, la quarta fins ara celebrada, s'han plantejat dues categories: una de general en la qual se sol·liciten imatges que responguin al lema «L'aigua, un bé comú», i una segona, que és la novetat d'aquesta edició, en la qual es demanen imatges que evidenciïn la problemàtica dels plàstics a l'aigua. L'any passat va girar entorn a l'afectació de la sequera als rius catalans.