La Fira Internacional de Turisme (FITUR) celebrada a Madrid fa unes setmanes ha comptat un any més amb la participació de l'Associació Nacional de Balnearis (ANBAL), que ha volgut subratllar la importància de les aigües micromedicinals dins del seu catàleg de serveis. Es tracta d'un conjunt de teràpies de salut integrades dins de la Hidrologia Mèdica que només els establiments associats poden oferir. A més, segons assegura ANBAL, les seves propietats depenen de l'estructura molecular de l'aigua, de les substàncies minerals dissoltes i de la temperatura i pressió amb la qual emergeix a la superfície.

Hi ha una gran varietat d'aigües medicinals, que tenen diverses aplicacions segons els seus components químics. A Catalunya destaquen els centres que incorporen tractaments amb aigües bicarbonatades, càlciques, cluorades, magnèsiques, fluorades, sòdiques, sulfuroses i sulfatades.

Els programes de salut amb els quals compten els balnearis també inclouen un seguit de tècniques terapèutiques amb les quals s'utilitzen les aigües mineromedicinals, i que s'anomenen crenoteràpia, l'aplicació de les quals dependrà d'un diagnòstic mèdic previ. D'aquest tipus, a Catalunya hi ha establiments que practiquen tècniques amb pressió, estufes de vapor, inhalacions i massatges amb fang, entre d'altres.

Programa de termalisme

Amb motiu de la Fira Internacional de Turisme celebrada a Madrid del 23 al 27 de gener, el director general de l'IMSERSO va presentar el 30è Programa de Termalisme Social d'enguany. De fet, el termini per presentar les sol·licituds ja és obert, i a la demarcació de Girona un total de quatre establiments s'hi han adherit. Es tracta del Balneari de Prats i del Balneari de Vichy Catalán a Caldes de Malavella; del Balneari de Font Vella a Sant Hilari Sacalm i del Balneari de Termes Orión a Santa Coloma de Farners. El total d'adherits a Catalunya és de 15. En el seu primer acte públic, Manuel Martínez va posar en valor la «importància» del programa per a la societat, que compta amb 30 anys d'història.

Durant l'acte, diferents experts en hidrologia van explicar que les aigües mineromedicinals s'utilitzen per tractar dolències com la psoriasi, la fibromiàlgia, patologies respiratòries, etc.