Alguns dels productes industrials utilitzem per netejar o desinfectar la casa contenen fragàncies artificials, lleixiu, àcid clorhídric, o amoníac, entre d'altres. Segons els pictogrames dels envasos es tracta de productes corrosius, tòxics, nocius, irritants, combustibles o perillosos pel medi ambient.

En general, solen emetre gasos que irriten els ulls i afecten principalment als pulmons. S'inclouen també els envasos, que moltes vegades acaben contaminant els oceans. Carles Surià, consultor en bio-habitabilitat, proposa alternatives naturals per a substituir-los.

"Si volem viure en una casa saludable cal cuidar-la i és aquí on entra la neteja ecològica. Es tracta d'una alternativa que neteja i desinfecta la llar renunciant a substàncies químiques perilloses, que a més suposa un estalvi de diners, ja que es prepara amb productes casolans, i no fa malbé el planeta. La neteja ecològica utilitza alternatives naturals com el bicarbonat (sabó per a la rentadora), el vinagre (desinfectant i suavitzant), llimona (llevataques i desinfectant) o el sabó de sosa (un tensioactiu natural)", afirma Surià.

En la neteja ecològica s'utilitzen les propietats naturals dels productes. Una de les propietats naturals més importants és el pH. Els productes àcids tenen propietats desincrustants i solen utilitzar-se per a la neteja del bany, com ara el suc de llimona. En canvi, els productes alcalins posseeixen propietats desinfectants i netejadores i si el pH és molt alt poden utilitzar-se com desembussador, com ara el bicarbonat de sodi. En aquest context, Surià facilita alguns trucs per mantenir una casa neta i saludable sense la utilització de productes nocius per a la salut.

En banys i cuines

Utilitza una esponja humida amb una mica de bicarbonat, després esbandir i assecar. Per rajoles i embornals (fins i tot els de fibra de vidre i rajoles brillants), escampar bicarbonat sòdic en una esponja lleugerament humida i fregar com de costum. Esbandir bé i assecar.

Per a una neteja extra

Fer una pasta amb bicarbonat de sodi, sal i sabó líquid. Seguidament aplicar la pasta i deixar-la reposar durant cinc minuts. Després refregar i esbandir les rajoles com de costum. Amb aquest truc de neteja és possible:

  • Desinfectar i treure l'olor a la taula per tallar els aliments.
  • Netejar el microones i el rentaplats (elimina les taques negres).
  • Es pot utilitzar per rentar plats i gots, així com les olles i paelles.

Així mateix, és possible combinar una part de vinagre i una part d'aigua en una ampolla d'esprai i utilitzar-ho com un netejador d'ús múltiple. Abrillanta i neteja totes les superfícies com poden ser la fusta, les ceràmiques, l'acer inoxidable, les rajoletes del bany i la cuina (no s'ha d'utilitzar aquesta solució en pedra de granit o pedra calcària). Igualment serveix per netejar les taules i estris de fusta de la cuina empolvorant-los amb bicarbonat de sodi i després fregant-los amb un drap o raspall embegut en vinagre.

Per treure taques de la roba

Independentment del tipus de taca és necessari actuar immediatament per treure-les.

  • Greix (com la maionesa): S'ha de humitejar i fregar amb sabó de pastilla de rentar roba.
  • De proteïna (llet o suor): S'ha de rentar amb aigua freda per no fixar-la, aplicar un llevataques com el bicarbonat, fregar i ficar a la rentadora.