La matinada del diumenge 25 d'octubre acaba l'horari d'estiu i comença l'horari d'hivern. A les 3.00 hores de la matinada caldrà endarrerir els rellotges una hora fins a les 2.00 hores, per la qual cosa aquesta nit guanyarem una hora.

D'aquesta manera, a partir d'aquest diumenge nostre país recuperarà la qual es considera l'hora oficial a Espanya, que no és més que anar una hora per davant del temps que marca el meridià de Greenwich.

Serà l'últim canvi d'hora?

Aquest canvi d'hora d'estiu a hivern es farà el diumenge a tot Europa, d'acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d'Hora, que és de moment d'obligat compliment, encara que això podria canviar en l'any vinent, data en la qual la Comissió Europea valora eliminar aquest polèmic canvi d'horari, després de proposar-ho el 2018.

A Espanya, el Govern va crear una comissió de 'savis' per avaluar en quin horari hem de quedar-nos, si en el d'hivern o al d'estiu. Al març de 2019 aquest comitè va presentar un informe en què no s'arriba a una "resolució concloent".

La Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols és una de les grans defensores que Espanya es quedi sempre en l'horari d'hivern, en què es fa fosc abans ja que "afavoreix la productivitat i el rendiment". Uns arguments amb els quals no estan d'acord totes les empreses relacionades amb el sector del turisme, un dels més importants del nostre país, ja que consideren que aquest horari perjudicaria molt al sector.

Història del canvi d'hora

A més, de a Europa, aquest canvi d'hora també té lloc en altres 70 països de tot el món. S'aplica també a Amèrica de Sud, en algunes zones dels Estats Units i Canadà i Àfrica. Japó és l'únic país industrialitzat que no segueix aquesta normativa.

El 1974 es va començar a endarrerir i retardar el rellotge a la primavera i la tardor, concretament l'últim diumenge de març i d'octubre, per aprofitar millor la llum solar després de la primera crisi del petroli.