Els observadors d'estrelles a l'hemisferi nord podrien veure fins a 70 meteors per hora diumenge que ve (13-14 de desembre), quan la pluja de meteors Gemínids aconsegueixi el seu punt màxim.

Les perspectives del que hauria de ser la millor exhibició de meteors d'enguany són particularment bones, ja que no hi haurà cap Lluna en el cel que interfereixi amb la vista.

Els meteorits són petits fragments d'enderrocs interplanetaris que es cremen en l'atmosfera de la Terra. Venen a altes velocitats, en el cas dels Gemínids, normalment a 130.000 quilòmetres per hora. La fricció amb l'atmosfera superior escalfa ràpidament els enderrocs entrants, l'aire al seu al voltant brilla intensament i les partícules es destrueixen ràpidament. El raig de llum resultant és el que veiem des del sòl com un meteor o 'estrella fugaç'.

Fora de les pluges de meteors, hi ha potser sis meteors aleatoris (esporàdics) visibles cada hora des d'un lloc determinat en qualsevol nit. Però al llarg de l'any, l'òrbita de la Terra es creua amb el material deixat pels cometes o, en el cas dels Gemínids, l'asteroide Faetón. Quan ens trobem amb aquests corrents més gruixuts d'enderrocs, hi ha un augment en el nombre de meteors: una pluja.

Els meteors en la pròxima pluja poden aparèixer en qualsevol part del cel, però els seus rastres semblen originar-se en un sol punt (conegut com el radiant) en la constel·lació de Bessons, d'aquí el nom Gemínids. Aquests meteors semblen moure's bastant lentament i poden tenir un color intens.

Millor, a patir de la mitjanit

Per veure la pluja, els observadors han de mirar cap amunt després de les 23.00 (horari peninsular), quan el radiant estarà alt en el cel del sud-est. Si les restriccions de Covid ho permeten, les millors vistes sempre estan lluny de les llums de la ciutat, però amb un cel buit, fins i tot els observadors del cel urbà haurien de veure almenys alguns meteorits.

La pluja serà visible sempre que el cel estigui buit. Les pluges de meteorits són fàcils d'observar i no necessiten equip especial, encara que les nits de desembre exigeixen roba abrigada, i una cadira inclinable i mantes fan que la visualització sigui més còmoda.