A tots ens agrada gaudir dels primers raigs de sol que apareixen després de l'hivern. No obstant això, quan la calor es fa sufocant, protegir-se del sol es fa necessari per protegir-se dels raigs nocius del sol i les seves conseqüències -en aquest enllaç t'expliquem com protegir la teva pell de les radiacions solars. Per tant, buscar una ombra on poder acollir-nos ens farà els dies de calor més suportables i ajudarà a refrescar l'ambient.

Avui dia al mercat existeixen multitud de productes per proporcionar-nos aquests espais d'ombra i que poden adaptar-se fàcilment a qualsevol lloc o racó, per inaccessible que aquest sembli.

Sens dubte l'opció més ecològica és aprofitar algun arbre ja existent o plantar alguns, però això no sempre és possible, per la qual cosa haurem d'optar per altres sistemes. Abans de comernçar la instal·lació, haurem de valorar l'ús que donarem a l'espai, els metres disponibles així com el pressupost del qual disposem.

  • Parasols: n'hi ha de moltes formes i colors: semicirculars, quadrats, rodons, amb rodes, amb base o sense ella. Són l'opció més econòmica i la més pràctica quan tenim poc espai, perquè després és fàcil recollir-los i guardar-los en qualsevol armari. A més es poden canviar de posició i orientar-se fàcilment (fins a 360 graus), necessiten poc manteniment i poden traslladar-se de lloc en cas que sigui necessari.
  • Pèrgoles: el món de les pèrgoles és molt variat i poden fabricar-se a mida i d'una multitud de materials (PVC, alumini, fusta o d'obra). Les de fusta són molt càlides i boniques, però és cert que requeriran major manteniment (escatat i envernissat) cada cert temps. La instal·lació de les pèrgoles segurament requerirà un especialista (depenent del model triat). Tenen l'avantatge que permeten instal·lar mosquiteres o cortines que a més de protegir-nos de la calor o de l'aire, també ens evitaran els indesitjables mosquits.
  • Tendals: existeixen també de molts teixits i sistemes (fixos o de braços articulats), i també poden fer-se a la mida que necessitem, tot i que si triem les mides estàndars, seran més econòmics. L'avantatge és que poden recollir-se en el moment de no utilitzar-los per a poder gaudir també del sol quan es vulgui.
  • Tendals vela: s'han posat molt de moda en els últims anys. Són una solució molt pràctica i també barata. Es troben en molts colors i poden superposar-se més d'un en cas que requerim cobrir un major espai. La instal·lació és senzilla i la pot fer qualsevol. Això sí, cal tenir en compte que una de les puntes ha d'estar més baixa que la resta per a evitar que s'acumuli l'aigua en dies de pluja i pugui trencar el teixit.