Un nou estudi ha revelat la raó evolutiva per la qual les dones solen sentir més fred que els homes, alguna cosa que no sols succeeix amb els éssers humans, i que sembla estar relacionada amb la reproducció, segons apunten en un article que publiquen en la revista 'Global Ecology and Biogeography'.

Els investigadors de la Facultat de Zoologia de la Universitat de Tel Aviv, a Israel, ofereixen ara una nova explicació evolutiva per al conegut escenari en el qual les dones porten un jersei al treball, mentre que els seus homòlegs masculins se senten còmodes portant mànigues curtes en una oficina amb aire condicionat.

A més, van arribar a la conclusió que aquest fenomen no és exclusiu dels humans, ja que en moltes espècies de endoterms (ocells i mamífers) els mascles prefereixen una temperatura més fresca que les femelles. "Proposem que els mascles i les femelles senten la temperatura de manera diferent --assenyalen els investigadors--. Es tracta d'una diferència evolutiva incorporada entre els sistemes de detecció de calor de tots dos sexes, que està relacionada, entre altres coses, amb el procés de reproducció i la cura de les cries".

L'estudi va ser dirigit pels doctors Eran Levin i Tali Magory Cohen, de la Facultat de Zoologia i el Museu Steinhardt d'Història Natural de la Universitat de Tel Aviv, Yosef Kiat, de la Universitat d'Haifa, i el doctor Haggai Sharon, especialista en dolor de la Facultat de Medicina Sackler de la Universitat de Tel Aviv i el Centre Mèdic Sourasky de Tel Aviv (Hospital Ichilov).

Tots dos investigadors expliquen que "aquesta diferència en la sensació tèrmica no va sorgir perquè poguéssim discutir amb les nostres parelles per l'aire condicionat, sinó més aviat el contrari: està destinada al fet que la parella prengui una certa distància entre si perquè cada individu pugui gaudir d'una mica de pau i tranquil·litat". "El fenomen també pot relacionar-se amb fenòmens sociològics observats en molts animals i fins i tot en els humans, en un entorn mixt de femelles i mascles --afegeixen--: les femelles tendeixen a tenir molt més contacte físic entre elles, mentre que els mascles mantenen més distància i rehúyen el contacte entre si".

Estudi dels rat-penats

El nou estudi incloïa una profunda anàlisi estadística i espacial de la distribució de dotzenes d'espècies d'ocells i rat-penats que viuen a Israel, juntament amb una revisió exhaustiva de la literatura internacional de recerca sobre el tema.

El doctor Levin, que entre altres coses estudia la fisiologia i el comportament de les ratapinyades, va observar en els seus estudis anteriors que durant l'època de cria els mascles i les femelles tendeixen a segregar-se, habitant els mascles zones més fredes. Per exemple, colònies senceres en coves dels vessants de la muntanya Hermón estan compostes només per mascles durant l'època de cria, mentre que en la zona més càlida de la mar de Galilea hi ha principalment femelles, que donen a llum i crien allí als seus cadells. Va ser aquest fenomen el que va despertar la seva curiositat.

A més, un estudi de la literatura de recerca revela diversos exemples d'un fenomen similar que s'observa en moltes espècies d'ocells i mamífers. En les espècies d'ocells migradors, els mascles passen l'hivern en zones més fredes que les femelles (cal tenir en compte que, en els ocells, la segregació entre els sexes té lloc fora de l'època de cria, ja que els mascles participen en la criança dels pollets).

Entre molts mamífers, fins i tot en espècies que viuen en parella o en grups mixtos tota la seva vida, els mascles prefereixen l'ombra mentre que les femelles prefereixen la llum del sol, o els mascles ascendeixen als cims de les muntanyes mentre que les femelles romanen a les valls.

Després de la revisió de la literatura, els investigadors van realitzar la seva pròpia recerca. Van prendre mostres de la informació recopilada a Israel en el transcurs de gairebé 40 anys (1981-2018) sobre milers d'ocells de 13 espècies d'ocells migradors de 76 llocs (dades de Birdlife Israel i el Museu Steinhardt d'Història Natural) i 18 espècies de ratapinyades de 53 llocs (dades dels investigadors i la Societat per a la Protecció de la Naturalesa). En total, l'estudi va incloure més de 11.000 ocells i ratapinyades individuals, des de la Muntanya Hermón en el nord fins a Eilat en el sud.

El raonament darrere de l'elecció d'ocells i ratapinyades per a l'estudi és el fet que volen i, per tant, són molt mòbils, i els investigadors van plantejar la hipòtesi que la separació espacial entre els sexes -que a vegades s'estén a zones climàtiques diferents- seria especialment clara en aquests grups. A més, la important diversitat climàtica d'Israel els va permetre estudiar animals individuals de la mateixa espècie que viuen en condicions climàtiques molt diferents.

Les conclusions

Els resultats de l'estudi van demostrar clarament que els mascles prefereixen una temperatura més baixa que les femelles, i que aquesta preferència condueix a una separació entre els sexes en determinats períodes dels cicles de cria, quan els mascles i les femelles no es necessiten, i fins i tot poden interferir, entre si. "El nostre estudi ha demostrat que el fenomen no és exclusiu dels humans; entre moltes espècies d'ocells i mamífers, les femelles prefereixen un entorn més càlid que els mascles, i en determinats moments aquestes preferències provoquen la segregació entre les dues espècies", explica.

"A la llum de les troballes, i del fet que es tracta d'un fenomen generalitzat, hem plantejat la hipòtesi que es tracta d'una diferència entre els mecanismes de detecció de la calor de les femelles i dels mascles, que s'ha desenvolupat al llarg de l'evolució", explica. En aquest sentit, afegeix que "aquesta diferència és similar en la seva essència a les diferències conegudes entre les sensacions de dolor experimentades pels dos sexes, i es veu afectada per les diferències en els mecanismes neuronals responsables de la sensació i també per les diferències hormonals entre mascles i femelles".

La doctora Magory Cohen assenyala que aquesta diferència té diverses explicacions evolutives. En primer lloc, la separació entre mascles i femelles redueix la competència pels recursos de l'entorn i allunya als mascles que poden ser agressius i posar en perill a les cries. A més, moltes femelles de mamífers han de protegir les seves cries en una etapa en la qual encara no són capaces de regular la seva temperatura corporal per si mateixes, per la qual cosa van desenvolupar una preferència per un clima relativament càlid.