L'all es pot prendre de moltes de maneres, es pot partir en rodanxes i fregir per a amanir qualsevol plat, però hi ha receptes que no serien el mateix sense l'all, ja que és el seu ingredient principal.
Sopa d'all
Ingredients per a dues persones:
- Pa sec al gust
- 4 grans d'all
- 2 litres de brou
- Sal
- Pebre roig
- Oli d'oliva
- 3 ous
- Xoriço
Elaboració:
En una paella es fregeixen els alls en làmines i es reserven, en aquest oli amb sabor d'all es tira el pa en rodanxes i es fregeix, però no gaire, més tard s'afegeix una altra vegada l'all, una mica de xoriço, pebre roig, s'ofega una mica i després se li afegeix el brou, es deixa que cogui a baixa temperatura. Quan la sopa ha espessit una mica, es tiren els ous amb el foc molt baix, o fins i tot apagat, fins que es facin.
Allioli
Ingredients per a dues persones:
- 1 gra d'all
- 100 ml d'oli
- 1 ou
- Una mica de vinagre
- Sal
- Julivert
Elaboració:
Es posa en un got per a batre l'all en trossos i l'ou, es bat a poc a poc mentre es tira l'oli a poc a poc, com si es fes una maionesa, quan ha emulsionat es pot tirar un polsim de sal, el julivert picat i una miqueta de vinagre i remoure fins a arribar a la textura desitjada.
"Ajoblanco"
Ingredients per a dues persones:
200 g ametlles crues
2 grans d'all
100 g de molla de pa
1 litre d'aigua
100 ml oli d'oliva
Vinagre
Sal
Elaboració:
Posar en remull la molla de pa perquè s'estovi, una vegada estigui tova, s'introdueixen en un got per a batre tots els ingredients menys l'oli i es tritura, una vegada triturat, s'afegeix l'oli a poc a poc perquè emulsioni. Si no es té una batedora molt potent, és recomanable deixar les ametlles en aigua un temps perquè s'estovin.
Bacallà a l'"ajoarriero"
Ingredients per a dues persones:
- 250 gr. Bacallà
- 500 gr. patates
- 3 grans d'all
- 1 vitet
- 1 pimentó de morro
- 1 pebrot verd
- 1 tomàquet
- 1 ceba
- 2 ous durs
- Oli
- Aigua
- Nous
- Sal
Elaboració:
Cal preparar el bacallà dessalant-lo i tallant-lo en petits trossos. Per a dessalar-lo cal deixar-lo en aigua abundant unes 24 hores canviant-li l'aigua cada 8 hores. Es couen els ous i es reserven. A continuació, es fregeixen els alls en làmines, els pebrots i la ceba amb el vitet, posteriorment es tira el bacallà picat en trossos petits o engrunat i deixa que es cuini uns minuts, finalment se li afegeix el tomàquet ratllat, la sal i es cuina a foc lent durant 20 minuts, si és necessari, se li afegeix una mica d'aigua. Per a decorar es tiren per damunt els ous durs ratllats i les nous picades.
Pollastre amb allada
Ingredients per a dues persones:
- Un pollastre trossejat
- 5 grans d'all
- Farina
- Suc de llimona
- Brou de pollastre
- Oli
- Sal
- Vi
- Llorer
- Julivert
Elaboració:
Es posa el pollastre en farina i es fregeixen els trossos perquè l'exterior es dauri, en una altra paella es fregeixen els alls en làmines i es reserva. Quan el pollastre està daurat es tira el suc de llimona i un rajolí de brou de pollastre, es deixa a foc lent perquè es vagi fent, una vegada evaporat el líquid es tira el vi blanc, l'all picat, el julivert, la sal, el llorer i es deixa una mica més fins que el pollastre estigui fet.