La neteja ecològica, per estalviar diners i respectar el medi ambient, és cada cop més habitual. En lloc dels detergents habituals, la gent busca cada cop més solucions alternatives, amb productes naturals i barats que potser ja tenim al nostre rebost o nevera.

Un dels més utilitzats, sovint en combinació amb el sempre present bicarbonat de sodi, és el vinagre, que també s'utilitza sovint a la rentadora per rentar la roba.

Tot i això, hi ha almenys tres tipus útils i no sempre és fàcil entendre quin utilitzar, per a què i com. A l'article d'avui intentarem donar una mica de llum sobre el tema, aprenent a fer malabars fàcilment amb el vinagre de vi blanc, el vinagre de poma i el vinagre d'alcohol.

Quan parlem de vinagre per a la neteja, utilitzem un nom molt comú que, en realitat, indicaria com a mínim 3 tipus de productes més específics. Per a la llar, de fet, podem fer servir:

  • El vinagre de vi blanc que derivaria de la fermentació del vi.
  • El vinagre de poma que es derivaria de la fermentació de la sidra i del suc de poma;
  • El vinagre d'alcohol, una solució d'aigua i àcid acètic.

VINAGRE DE VI

Per a tasques de neteja més comunes, com ara desincrustar i blanquejar el vàter o altres sanitaris, netejar les aixetes, el forn o les finestres, es pot utilitzar vinagre de vi blanc. Sempre ho hem de diluir en aigua, fins i tot destil·lada, en una proporció d'1 a 3, és a dir, una part de vinagre per 3 d'aigua.

Per reduir-ne l'olor penetrant, hi podem afegir unes gotes d'oli essencial com el d'eucaliptus o el de llimona. A més, aquest mateix tipus de vinagre també es pot utilitzar a la rentadora per a la roba en lloc de l'habitual suavitzant.

VINAGRE DE POMA

Aquest segon tipus de vinagre, que també té una olor una mica més suau, seria adequat com a desgreixant i antiolor.

Diluint-lo en aigua, aquesta vegada també en una proporció d'1 a 2 (una part de vinagre per dos d'aigua), podríem utilitzar-lo, per exemple, per a:

  • netejar certs teixits com cortines o catifes;
  • netejar la vaixella de plata;
  • eliminar les taques de greix més difícils;
  • eliminar les taques de floridura.

VINAGRE D'ALCOHOL

Finalment, aquest tercer tipus de vinagre tindria una potent acció anticalcària, higienitzant i desgreixant.

De nou, cal diluir-lo amb aigua en una proporció d'1 a 3.

Igual que el vinagre de vi blanc i a diferència del vinagre de poma, el vinagre d'alcohol es pot utilitzar a la rentadora per rentar la roba.

En aquest cas, la seva acció seria blanquejadora i, per tant, estaria especialment indicada per a les peces blanques que han perdut blancor o s'han tornat grogues.

EL QUE NO ES POT RENTAR AMB AQUEST PRODUCTE

Així que, aquí hi ha el tipus de vinagre a utilitzar per a la neteja ia la rentadora. Finalment, recordeu que, independentment del tipus, el vinagre no s'ha d'utilitzar en determinats materials com la fusta, el marbre, altres pedres naturals i el ferro.

El suggeriment, però, és anar sempre amb compte i provar primer l'efecte de la substància en un racó de la zona que es pretén netejar.