És freqüent trobar-nos davant el dubte de si és recomanable o no realitzar esport durant l’embaràs. De manera general, podríem dir que la resposta és si, encara que amb unes certes limitacions i precaucions, ja que a més hem de tenir en compte que durant l’embaràs les articulacions tenen més risc de lesió, i també es necessita una major hidratació.
Per exemple, podríem dir que és millor no practicar exercici físic en els següents casos: embaràs considerat de risc, embaràs múltiple, en el cas d’existir avortaments anteriors i se sofreix de diabetis, hipertensió o tiroides, entre altres malalties.
També seria aconsellable (per tot tipus d’embaràs), evitar els esports amb riscos de caigudes o cops, com els esports de pilota, la boxa, el submarinisme, l’esquí o l’escalada, a tall d’exemple.
En el cas del running, existeix habitualment controvèrsia i dependrà del facultatiu, però de manera general sí que es podria practicar, sobretot els tres primers mesos, i en el cas de les runners expertes (i sempre que la intensitat sigui moderada), també en els trimestres posteriors.
Els esports per la seva banda més aconsellats durant la gestació, són: Ioga, Pilates; Bicicleta (sense grans desnivells); Natació; Passejar.
La pràctica d’una activitat física (amb les precaucions anteriorment citades) aporta moltíssims beneficis durant l’embaràs, ja que:
- Millora la capacitat pulmonar; Reforça els músculs del sòl pelvià; Redueix l’estrès; Ajuda a agafar el son; Millora el dolor lumbar i millora la circulació.
Sempre de totes maneres abans de fer qualsevol esport, seria molt recomanable consultar-ho amb el ginecòleg, perquè ell depenent de cada cas, serà qui millor ens aconselli sobre l’exercici a fer i les possibles contradiccions, per a evitar qualsevol risc per al bebè.