El sector nupcial viu un moment molt especial

Cada any es confeccionen a l’Estat fins a 920.000 vestits de núvia; creix el nombre de noces i la moda és fer ara cerimònies més senzilles i reduint el nombre de convidats

Una de les creacions de la dissenyadora gironina Francesca Marlop. | DDG

Una de les creacions de la dissenyadora gironina Francesca Marlop. | DDG / DAVID CÉSPEDES/epe. GIRONA

David Céspedes-EPE

El negoci al voltant del sector nupcial a l’Estat és un dels motors de l’economia. Les xifres acrediten una recuperació del sector després de quasi tres anys marcats per la pandèmia. Ara, els enllaços i celebracions comencen a recuperar-se de forma important. No només tornen en positiu tot el que envolta a una cerimònia -àpat i celebració posterior- sinó també la fabricació de vestits, especialment els de núvia. En aquest sentit, hi ha dades que acrediten que cada any es confeccionen fins a 920.000 vestits de núvia. De fet, es tracta d’un sector industrial que té una gran projecció a l’exterior. I així ho demostra el fet que dels més de 900.000 vestits fabricats a Espanya, el 80% es destinen a l’exportació.

La indústria nupcial té una gran facturació anual. En el cas de les empreses del sector espanyoles, facturen un import global de 1.350 milions d’euros entre vestits de núvia, nuvi, festa, calçat i complements i altres elements relacionats amb un enllaç nupcial. Gran part del pastís són pels vestits de núvia: representen actualment 860 milions d’euros i un nínxol de mercat del 12,9% en el conjunt del sector tèxtil espanyol. Catalunya també té important pes en aquest sector. Les xifres li donen una quota del 41% sobre el total de la xifra de negoci espanyola i és la comunitat que lidera les vendes de moda bridal a l’exterior.

Des de Catalunya, es té molt en compte aquest pes i, per aquest motiu, el Govern va anunciar fa uns dies que s’invertiran 1,65 milions d’euros en la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW), el saló dedicat a la moda nupcial, fins al 2025.

Situació actual

Malgrat la inflació, les noces segueixen en auge. Cert és que va ser un dels sectors més castigats per la pandèmia de la Covid, però l’amor i donar el «sí, vull» per a fer un pas més en la relació sentimental poden contra vent i marea, i actualment aquest sector ja s’ha posat en volums previs a la pandèmia.

Això és pel fet que moltes de les noces de 2020 i 2021 van haver d’ajornar-se, per la qual cosa ara és quan moltes d’elles s’estan celebrant. Cal destacar que és possible que els nuvis que ja tenien tot “tancat” abans de l’augment de la inflació no vegin el seu pressupost afectat o, almenys, no tant, excepte en canvis d’última hora. Però, aquelles parelles que decideixin començar a contractar proveïdors enguany o en 2024, pot ser que sí que notin una pujada. Segons diverses fonts del sector, aquesta podria situar-se al voltant d’un 12%.

Quines mesures prenen els nuvis davant aquesta situació?. Això pot fer que molts futurs nuvis decideixin unir-se a la moda de realitzar celebracions més íntimes, senzilles o noces low cost. Per exemple, en lloc de fer unes noces per a 100 convidats, es redueix a 50 – 80 assistents.

Espanya és un dels països on més persones decideixen contreure matrimoni. Les últimes dades publicades del 2021, també per l’INE, mostren un total de 148.588 matrimonis (tant civils com religiosos), no obstant això, altres webs relacionades ja han publicat dades de 2022 amb al voltant de 189.000 enllaços al nostre país.

La bona notícia és per als professionals que es dediquen al sector de les noces perquè, a part d’haver-hi un increment de celebracions, també creix el nombre d’experts com wedding planners, empreses de servei d’àpats, DJ o bandes de música, mestres de noces, fotògrafs d’esdeveniments, entre altres professionals.