Moltes vegades, a l'hora de fer una neteja intensiva a casa, ens adonem que guardemun munt de llibres. Esperem que puguin servir-nos com una base de dades per a solucionar dubtes o problemes en un futur. Les categories literàries que inunden caixes i caixes són moltes: textos de ficció als quals mai tornarem a tirar mà, aquells títols que ens han regalat i no aconseguim començar, enciclopèdies que mai hem usat, exemplars que tenim repetits o llibres de text de quan els nostres fills (o nosaltres mateixos) anaven a l'escola.
Aquesta tendència per acumular llibres, sabent que només amunteguen pols en un prestatge esperant a ser llegits, és de sobres coneguda.
És curiós, però solem tenir la necessitat de guardar aquests llibres de text, aparentment replets de continguts bàsics i útils, quan, en realitat, són igual d'accessibles a Google a cop de clic.
Amb l'excusa de "consultar-los algun dia", s'acumulen a golfes, armarid i trasters. A més, recorda que el coneixement és una cosa en constant evolució, per la qual cosa, en moltes àrees, la informació que puguem consultar estarà desfasada o serà més fàcil trobar-la a internet. Aquestes matèries són carn de portals d'informació com Wikipedia. Tot i que a vegades puguin no resultar del tot fiables, ocupen molt menys espai i són més accessibles.
Donar llibres, un acte solidari
Conservar-los "per si de cas" és una cosa que es fa gairebé per inèrcia: en moltes cases ho hem vist fer als nostres avis i pares. No obstant això, que tinguin una segona oportunitat (realista) és possible i, a més, solidària. Aquest material acadèmic sol ser bastant car, per la qual cosa suposa un bé poc assequible per a algunes famílies. Donar-los o revendre'ls és un acte lloable.
En el cas que vulguem recuperar una petita part dels diners que vam invertir en el seu moment, també podem recórrer a la revenda, tant en portals de segona mà com en llocs especialitzats. Però, si vols que els teus llibres passin a millor vida amb una bona acció, hi ha alternatives per "desfer-te" d'ells d'una forma sostenible i solidària.
Com estalviar a l'hora d'adquirir aquest tipus de llibres
Una bona opció és l'intercanvi o el lloguer de llibres. Hi ha diverses iniciatives en aquest àmbit, sobretot de tipus angloparlant i enfocades a llibres de text de nivell educatiu superior.
BookRenter
Aquesta idea va néixer de la frustració del fundador quan havia de comprar els seus llibres de text per a la universitat a un cost molt elevat. Va dissenyar un lloc web per oferir lloguers per un preu bastant més baix del que valien nous, i més tard va començar a col·laborar amb centenars de llibreries universitàries.
Amazon TextBooks
Els productes s'encarreguen en línia i es reben a casa, per un import concret o dins d'un pla mensual, generalment sense una data de devolució límit.
Què fer amb els llibres que ja no uses
Si ja t'has decidit a fer aquesta neteja i organització que tant de temps portaves posposant, aquestes són les opcions de les quals disposes:
- Regalar-los a familiars o amics: Serà una bona forma de no desprendre't d'ells de manera dràstica, perquè podràs recórrer a ells quan els necessitis o et vingui de gust tornar a llegir-los.
- Donar-los: Hi ha moltes associacions que gestionen llibres usats.
- Vendre'ls: Com ja hem comentat, hi ha moltes plataformes que serveixen per a aquest objectiu, com també llibreries especialitzades en llibres de segona mà.
Finalment, si optes per tirar-los tots, recorda que has de fer-ho de manera sostenible i fer ús del contenidor blau per al reciclatge del paper.