Unes 30.000 persones estan infectades amb el virus de l'hepatitis C (VHC) a Catalunya, però una de cada cinc (un 20%) ho desconeix, segons dades d'un estudi de l'Hospital Clínic facilitats aquest dilluns per la consellera de Salut, Alba Vergès.

La xifra de les 30.000 persones infectades pot incrementar-se encara més, fins a unes 50.000, si se sumen col·lectius de població vulnerable, com els drogoaddictes o immigrants no vinculats al sistema sanitari, ha precisat Vergés.

Aquestes dades han estat facilitades avui en roda de premsa per la consellera Alba Vergés, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el director del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques, Joan Colom, després que ahir, diumenge, es commemorés el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques.

El virus de l'hepatitis C causa una infecció aguda, sovint sense símptomes, quan la persona entra en contacte amb aquest, encara que als sis mesos entre un 15% i un 25% de les persones poden eliminar-lo i curar-se espontàniament.

La resta de la població encomanada tindrà una infecció crònica activa, i és a aquest grup de persones a les quals es dirigeix especialment el Pla de prevenció i control de l'Hepatitis C aprovat pel govern català fa unes quantes setmanes.

Les principals vies de contagi més freqüents són la sexual, entre un 65% i un 68% dels casos, les intervencions maxil·lofacials i les drogues, ha precisat Guix.

Les poblacions clau a les quals es dirigirà el citat pla són les persones que s'injecten drogues, de les quals un 48,2% presenten infecció crònica activa; a les coinfectades amb VIH (sida) i VHC (2,9% infecció crònica activa); als interns en presons (2,7% tenen infecció activa) i a les procedents de països amb altes prevalences (infectades però sense desenvolupar la infecció) de VHC.

Entre d'aquestes últimes, Salut ressalta que un 7,1% de les persones exposades al VHC provenen de països de l'Europa de l'Est, un 3,1% són subsaharianes i africanes i un altre 5,3%, de la península de l'Hindustan.

També es tindrà especialment en compte persones que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció, els nascuts entre els anys 1950 i 1970, les persones que van rebre transfusions abans del 1990, professionals sanitaris exposats i nadons de mares amb infecció crònica activa.

A Catalunya, els últims cinc anys, han rebut tractament unes 28.000 persones, amb una despesa d'uns 323,4 milions d'euros per a la sanitat catalana, que s'han assumit "sense cap tipus d'ajuda de l'Estat", ha destacat la consellera.