Els xats de pares i mares estan cremant amb una informació interna de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) que alerta d'una síndrome infantil caracteritzat per un quadre inusual de dolor abdominal, acompanyat de diarrea o vòmits i no necessàriament febre. Els pacients, també adolescents, poden evolucionar en poques hores cap a un 'xoc', amb taquicàrdia i hipotensió.

Des de fa unes dues setmanes, els serveis d'emergència han detectat diversos casos així de nens i nenes (adolescents inclosos). La majoria ja són a casa seva i estan bé, encara que n'hi ha alguns que han requerit ingrés hospitalari. N'hi ha que han donat positiu en el test del coronavirus i altres que no.

Davant el pànic generat entre els progenitors, l'AEP ha realitzat una crida a la calma i ha recordat que es tracta d'un quadre clínic "molt infreqüent" del qual s'han descrit pocs casos a Espanya i de què hi ha "tractament conegut". A més, de moment, no hi ha evidència científica suficient per relacionar aquesta síndrome amb la nova malaltia Covid-19. En tot cas, els metges recorden que el coronavirus que assota el planeta és nou i, per tant, pot tenir comportaments inesperats.

Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat Fernando Simón en la roda de premsa diària sobre l'evolució del coronavirus. El director de el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha assenyalat que "no hi ha prou informació" que els casos de xoc pediàtrics en nens tinguin relació amb la malaltia Covid-19.

L'opinió de Simón va en línia del que sosté l'AEP, que insisteix que "de moment no s'ha establert" si els casos de xoc pediàtric en nens que s'estan observant "són una coincidència en el temps amb la pandèmia o té algun tipus de relació causal".