Diari de Girona

UN SANT JORDI GIRONÍ

Totes les novetats dels autors gironins per aquesta diada de Sant Jordi

MARÍ - MARIA MERCÈ ROCA (La Magrana)

«Espero la Marí, que és meva. Em preparo. Per a l'amor, per a l'embat. Però encara no és el temps. La meva paciència és infinita, perquè anticipo el joc i sento el plaer que ha de venir», es diu la veu que habita el cervell de la Marí des del seu naixement. En la seva nova novel·la, Maria Mercè Roca explora amb valentia i amb una extraordinària sensibilitat la difícil coexistència de la protagonista, una Marí a qui veurem créixer al llarg dels anys, amb aquesta veu seductora i alhora sinistra, decidida a fer-se obeir i estimar. Una història dolorosa i molt emocionant, escrita amb el talent extraordinari d'una de les grans autores catalanes.

SEMPRE TINDRÉ PARÍS - ÀNGEL QUINTANA (L'Avenç)

“L’estiu de 1983 va ser una mica atípic. No havia acabat els estudis de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, i havia entrat a treballar a la redacció del Punt Diari, on el cinema era una secció perifèrica. El diari, però, m’oferia la possibilitat de poder escriure crítica i d’entrar als cinemes sense pagar.” Dos anys abans, havia estat declarat excedente de cupo i, per tant, no havia de fer el servei militar, aleshores obligatori. “D’ençà d’aquell moment, vaig tenir clar que havia d’estalviar i tenir prou diners per poder anar a fer el meu servei militar a París.” Acompanyat d’un amic de tota la vida, i sense gaires francs a la butxaca, l’autor va viure un any a París, que va invertir en la lectura de Balzac i en llargues sessions a la Cinémathèque francesa i en tot de cinemes de la ciutat. Aviat va entendre que només li calia “estar despert davant el que oferiria una ciutat que no trigaria a aparèixer com un laberint inesgotable. Gràcies a les meves pors i indecisions, vaig viure uns quants mesos atrapat dins múltiples ficcions, vaig sentir-me perdut en els mons imaginaris de moltes pel·lícules i novel·les. En lloc de tenir ganes de menjar-me París, vaig tenir ganes de veure-ho tot per poder-ho explicar algun dia. No vaig triomfar però vaig aprendre.”

Cabanes dins el bosc

Cabanes dins el bosc

CABANES DINS EL BOSC - JOSEP VIÑAS (Localbook)

A finals de l'estiu de 1980 un nen i una nena estan jugant en el bosc d'una urbanització a la Costa Brava. Una furgoneta blanca s'atura i algú segresta la nena, de la qual no se'n torna a saber mai més res.

La tardor de 2015 l'Arseni torna a la urbanització amb un gran sentiment de culpa, turmentat pels fantasmes del passat. El que havia de ser un aïllament per acabar una feina important es converteix en un garbuix empipador, amb massa elements per interpretar: la presència de l'esperit de la nena segrestada, unes veuetes empipadores que li corquen el cervell, un veí extravagant que es postula com el seu redemptor, uns missatges amb pistes misterioses, unes morts sospitoses...

Cada vivència l'arrossega a reviure aquell segrest i quan, després de cercar respostes sense gaire sort, sembla que per fi arriben les pistes definitives, els dubtes s'acumulen i l'acaben arrossegant cap a l'espai on va començar tot, allà on la mainada construïa les cabanes dins el bosc.

Contes bruts

Contes bruts

CONTES BRUTS - LLUÍS RIERA (Neopatria)

Contes bruts és un recull de relats amb un llenguatge natural i directe que es mou dins el realisme brut. En aquests contes trobareu com a protagonistes un catàleg de desgraciats i perdedors que apareixen en algun moment lamentable de les seves vides.

Aquest recull de contes és una crítica social que retrata la condició humana en els seus racons més marginals. Drogues, dependències emocionals, relacions familiars tempestuoses, alcoholisme, salut mental, analfabets emocionals, etc. Situacions extremes i morboses que provoquen la reflexió i exploren els límits de la moralitat. Històries que es desenvolupen de forma crua i sobtada, sense avisar, perquè així és com passa a la vida real.

LA CIUTAT DE LES MOSQUES - ALBERT PRAT ZAPATA (La Gamberra)

La ciutat de les mosques són quinze contes dins un conte, amb quinze personatges tan perduts i tan perdedors com el narrador-protagonista. Una dona obsedida per la rutina conjugal, un doctor en filologia que ven substàncies il·legals, un heroi homèric immigrat, un activista mutant o un escriptor vampir, són alguns dels exemplars que conformen la fauna d’aquesta ciutat. Realisme, sovint brut, de vegades màgic, i una bona dosi d'humor, negre i incòmode, com un eixam de mosques.

Kennedyana

Kennedyana

KENNEDYANA - VICENÇ PAGÈS (Folch & Folch)

Les vicissituds de la família Kennedy són el millor guió imaginable. Arriben als Estats Units fugint de la fam a Irlanda i en quatre generacions arriben a la presidència del país. De sobte, JFK és assassinat a trets. Som en una superproducció que recull els temes de fons que ens fascinen des de la guerra de Troia: l’amor i la mort, la bellesa i la violència, el poder i la pàtria. La protagonitzen assassins obscurs, hereves calculadores, generals ambiciosos, mercenaris cubans, milionaris grecs, espies soviètics, mafiosos i cantants. Se succeeixen els magnicidis i els accidents d’avió, els adulteris i les amenaces de guerra, les conspiracions i les fatalitats. Les seqüeles no es resolen, sinó que es multipliquen en subtrames plenes de tombarelles argumentals. Vicenç Pagès Jordà ens guia en unes vides que superen qualsevol ficció, i que instauren nous paradigmes en novel·les, sèries i pel·lícules.

Carta a la reina d'Anglaterra

Carta a la reina d'Anglaterra

CARTA A LA REINA D'ANGLATERRA - VICENÇ PAGÈS (Empúries)

Joan Ferrer passa revista a la seva prolongada existència de gairebé mil anys, i exposa els fets que l’han condemnat a una pena tant dura com injusta. Per això escriu una carta a la reina d’Anglaterra. L’autor d’aquesta missiva ha passat tota mena de vicissituds, des de l’Edat Mitjana fins al llindar del tercer mil·lenni. Ha practicat tots els vicis i s’ha procurat tots els plaers. Ha freqüentat palaus i salons, ha conegut savis i poderosos, ha estimat moltes dones que li han parlat en moltes llengües en infinitat de passos. Ara, després de rodolar pels segles, escriu una carta a Sa Majestat, i no precisament per demanar clemència.

UNS DÉUS FEROTGES - DANIEL GENÍS (Males Herbes)

L’Abu Jafar té 16 anys i el cap ple de pardals. Viu a la València del segle XII, i des del fondac ruïnós on s’ha criat imagina el món com un lloc meravellós, ple de gent fascinant i on tot és possible. Per això decideix marxar de casa i emprendre un viatge cap a l’ignot, una aventura fantàstica a través de terres estranyes on coneixerà tota mena de personatges estrafolaris i correrà perills que, sovint, no són d’aquest món.

Daniel Genís revisita la tradició dels llibres de viatges medievals i l’empelta a una mitologia de ressons lovecraftians, en aquesta novel·la addictiva i esbojarrada, on la inclemència dels déus i les facècies absurdes dels humans borbollegen a cada pàgina.

ALLEGRO CON FUOCO - JAIR DOMÍNGUEZ (Columna)

Kilian Prats és un director de cinema reconegut que sap molt bé el que fa i el que vol. És un artista. Un auteur. Està decidit a fer una pel·lícula de detectius, en català, amb actors i guió catalans, i a guanyar premis amb la seva obra d’art. Necessita productora, això sí, i acaba caient en mans del sector públic. Els necessita, necessita els seus diners, però es troba amb tot el que representen: funcionariat incompetent, totes les traves possibles, productors que hi volen ficar cullerada i convertir la seva obra mestra en un telefilm amb l’actor de moda com a protagonista...

Amb la seva capacitat de fer humor extrem, Jair Dominguez ha escrit una novel·la despietada que retrata un món que coneix molt bé, el dels mitjans públics i el de l’audiovisual.

De manera enginyosa i descarnada, parodia tota una manera de fer i de ser d’un sector que ens sona i aconsegueix que el lector passi, sense poder-ho evitar, del somriure tímid a la riallada.

AVA AL PARADÍS - MATEU CIURANA (Enfadós)

El 30 de maig del 2022, la policia de Tossa de Mar va detenir una dona quan intentava entaforar les cendres d’un difunt a l’interior de l’estàtua de bronze d’Ava Gardner que recorda el rodatge de Pandora i l’holandès errant en aquesta població de la Selva. Maurici Clapés, periodista tafaner, no va trigar a descobrir què s’amagava darrere d’un dels misteris no resolts d’aquells dies en què Hollywood va ser a la Costa Brava. La seva imaginació transforma uns fets reals en una ficció deliciosa, en què s’enllaça el passat d’Ava Gardner amb el món de la pagesia de Girona. Així, a partir de la notícia d’un diari, ens endinsem en una fantasia en què es barreja l’aventura amb el lirisme. Ficció i no-ficció es trepitgen en un bonic exercici literari.

ALGORITMES - ANNA CODINA (Segona Perifèria)

La Muriel i en Robert arriben a Londres perseguint noves oportunitats en un món digital que ho transforma tot: ell, per treballar per a una de les empreses tecnològiques més grans del món; ella, per triomfar com a influencer a les xarxes socials.

Quan l’aventura compartida comença a fer aigües, els desencisos els enfronten a la distància cada cop més gran entre la realitat de cada dia i les vides ideals que projecten a la xarxa.

FRACÀS - AURORA BERTRANA (Viena)

La Clàudia i en Domènec són un matrimoni exemplar, la parella perfecta de burgesos barcelonins. Joves, atractius, cultes i rics... Ho tenen tot. Des de fa molt de temps, el seu millor amic és en Blai, un pintor amb molt de talent. Però l’equilibri de la relació es posa en perill quan en Domènec li proposa que faci un quadre de la Clàudia... nua. Al principi, tant ella com en Blai s’hi oposen, però al final el projecte tira endavant i s’engega, així, un joc delicat de seducció i de gelosies.

DOTZE RELATS I ALTRES TEXTOS - JOAQUIM RUYRA (Ela geminada)

Podem redescobrir Ruyra? Aquest volum convida a fer un recorregut per l’imaginari narratiu de l’escriptor, des de relats d’experimentació i tempteig del Ruyra abans de ser Ruyra fins als projectes de l’autor madur dels anys vint i trenta.

En el seu conjunt ofereixen aspectes desconeguts o poc destacats d’aquest gran clàssic. Hi trobareu des de textos autobiogràfics —com el magnífic Els temps difícils del doctor Turró— a primeres versions de Mànegues marines; el desplegament sostingut de Les coses benignes o els deliciosos relats humorístics. El lector també hi descobrirà un Ruyra ambiciós i bel·licós a L’envejós, i altres esbossos de narracions que van quedar en suspens, com és el cas de la incursió en el gènere de la ciència-ficció.

Llegir Ruyra és un plaer encomanadís pel domini de la prosa, del ritme i per l’ús del llenguatge. Aquest volum vol ser un homenatge al Ruyra més desconegut i a totes les seves etapes com a escriptor.

L'EMPORDÀ PER A MITÒMANS - XAVIER FEBRÉS (Cal·lígraf)

En la línia del seu llibre Apologia de l’Empordà, publicat anteriorment en aquesta mateixa editorial, l’autor ens ofereix una nova mirada entusiasta i informada sobre els atractius mítics de l’Empordà, viscuts avui sobre el terreny, de vegades rere la petjada de la llegenda i d’altres amb l’esperit ...

L'ESQUERDA - ELISABET MORENO BOADA (La Magrana)

En Vadó, un vell pescador retirat, es veu obligat a contracor a tornar a pescar amb el seu gendre Mohammed per tal d'ajudar-lo. La troballa d'un cadàver enmig del mar empeny els dos homes a col·laborar, a esquivar tota mena de perills i a provar de contenir una esquerda del passat que torna a obrir-se. La barca, ja vella i clivellada, s'anirà esqueixant com el cor del protagonista, que viu aclaparat per un accident traumàtic d'anys enrere que va tenir lloc a alta mar, i per la transformació vertiginosa d'un món, el de la pesca, que també està a punt d'esquerdar-se.

HISTÒRIES DE TRAMUNTANA - DIVERSOS AUTORS (Lluny del ramat)

Onze autores i autors gironins s'han reunit per muntar un cor de veus dissonants i formar, malgrat tot, una melodia íntima, actual i sorprenentment afinada al voltant del seu territori, la seva gent i el seu paisatge.

DOMINARÀS LA TERRA - PILAR CODONY (Fragmenta)

Segons explica el segon relat de la Creació, Déu va crear l’home i després va afegir-hi la vegetació, les bèsties i la dona. Aquest Home sol, el fill consentit del Creador, es creu que tot li pertany: els boscos, els animals, les dones. Per establir el seu domini, s’ha valgut de tots els mites possibles. La veterinària i escriptora Pilar Codony repassa el paper de la tradició judeocristiana i de la modernitat en aquest domini masculí del món. Amb el seu testimoni i amb l’ajuda de la literatura, ens mostra la rebel·lió de la naturalesa i ens ho diu de manera molt clara: només escoltant-la a fons trobarem altres formes de relacionar-nos que facin possible la vida a llarg termini. La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.

EL NEN QUE VOLIA SER ASSASSÍ - RAFEL CASAS (Lluny del ramat)

Una història espontània, fresca, narrada amb senzillesa (que no exempta de mala llet) per en Tommy, un nen de 10 anys que pretén arreglar les injustícies que cometen els adults al seu voltant.

TEATRE REUNIT - JORDI PRAT I COLL (Arola)

Aquest volum, que inclou peces seleccionades pel mateix autor escrites entre 1999 i 2022, ens ofereix un recorregut per l'escriptura de Jordi Prat i Coll i és testimoni de la consolidació d'una veu dramatúrgica que dialoga amb la tradició teatral i amb el present, explora liminalitats, se situa en llindars i incòmoda (entenent aquest incomodar no com una provocació grollera, sinó com a ). Prat i Coll habita el rol de dramaturg des d'un espai polièdric, que comparteix amb el de director d'escena i el de docent, una trinca sense contrincants, horitzontal i cooperativa, en la que cap dels tres rols es pot deslligar de l'altre.

LA MORT MISTERIOSA DE DOLORS BERNABEU - JOSEP SALA I CULLELL (Pòrtic)

La mort misteriosa de la jove Dolors Bernabeu, Lolita, esdevinguda al passatge d’Escudellers de Barcelona la nit del divendres 21 d’agost de 1925, va ser un dels casos criminals més cèlebres de l’època: va ocupar pàgines de diaris durant setmanes i mesos, amb la premsa frontalment dividida entre els partidaris d'un suïcidi i els d'un assassinat, i va inspirar tot tipus de teories i rumors. Finalment, però, el cas es va tapar sense que es fes pública la veritat, que tanmateix corria de sotamà per la ciutat. I tot i que els barcelonins van mantenir-ne la memòria durant unes quantes dècades, el pas del temps i el resultat de la guerra civil espanyola va sepultar-ne el record.

BAULES. CARTES GENERACIONALS - DAVID PAGÈS I CASSÚ (MMV)

“Baules. Cartes generacionals” de David Pagès, un treball de tres anys, on l’autor d’aquesta obra ens presenta quaranta- cinc persones que escriuen una carta a familiars o amics absents físicament i una altra a joves.

UN VIATGE EN TREN - J.N. SANTAEULÀLIA (Gavarres)

El banyolí J.N. Santaeulàlia va estrenar la col·lecció ‘Narratives’ la primavera del 2021 amb el llibre 2017. Dietari d’un any convuls. Ara, dos anys després, publica Un viatge en tren. De Shanghai a Sant Petersburg, el novè volum de la col·lecció.

Per les pàgines d’Un viatge en tren desfilen paisatges i ciutats de Xina, Mongòlia, la immensa Sibèria i la Rússia europea. Uns països que l’autor va trepitjar fent el viatge en tren entre Shanghai i Sant Petersburg, ja fa alguns anys. Després va venir la lenta feina de transformar les notes del viatge en una prosa atractiva al lector, detallista, precisa i amb tocs d’ironia aquí i allà. La redacció del llibre no va culminar fins l’any 2022. A més de descriure els llocs que veu des del tren o a peu pla, i d’alguna referència històrica i cultural, Santaeulàlia ha procurat omplir el llibre amb gent d’avui, amb homes i dones que troba pel camí i que li expliquen records, anècdotes, reflexions diverses…

Un llibre de viatges sense la veu de la gent que viu als llocs visitats seria una obra inanimada i estèril. Per això, part essencial d’aquesta obra són les converses amb persones que Santaeulàlia va conèixer al tren –als trens– al llarg del camí o durant les seves aturades a Shanghai, Hangzhou, Xi’an, Beijing, Irkutsk, el llac Baikal, Krasnoiarsk, Iekaterinburg, Nijni Nóvgorod, Moscou i Sant Petersburg.

EL MALAVENTURAT SENYOR CLAUSS - MARTA PASQUAL (Empúries)

El 2 de maig del 1944, ja a l’última fase de la Segona Guerra Mundial, el govern de Franco va firmar un acord de cooperació amb els Estats Units i la Gran Bretanya. Una de les conseqüències va ser que a una colla d’agents al servei del Tercer Reich, que residien en terreny espanyol i eren considerats perillosos pels aliats, se’ls va fer arribar una ordre de confinament. En comptes de ser lliurats als aliats, se’ls va tancar dins el terme d’un poble o d’una estació balneària. El malaventurat senyor Clauss explica la història d’un dels confinats a Caldes de Malavella, i la història de com la narradora va estirant el fil d’aquesta història, i les altres històries que s’hi trenen. El resultat és un retrat literàriament nítid d’un personatge complex i d’un temps tèrbol.

LA CASA DELS CAPS DE SETMANA - MARTA PASQUAL (Empúries)

La casa dels caps de setmana era la il·lusió de l’Oriol i l’Anna: un espai idíl·lic, perfecte perquè la nena, la Blanca —i anys a venir les netes Sara i Carla— juguessin al bosc, es fessin grans, descobrissin el món. I ho ha estat... gairebé sempre. Perquè la casa també és un lloc d’ombres que s’acumulen lentament. L’escenari d’uns fets silenciosos, callats, que al llarg dels anys van viciant l’atmosfera de la vida familiar, convertits en una presència sòrdida indefugible que ho tenyeix tot, una pressió creixent que sembla exigir alguna mena de resposta, un alliberament.

Guanyadora del Premi Just M. Casero, Marta Pasqual dona veu a tots els protagonistes per bastir una intensa novel·la coral. Una narració esplèndida que sap trobar el grau just de distància i sensibilitat i que explica el que passa, el que es calla i allò a què se sobreviu.

ELS IRREDEMPTS - CRISTINA GARCIA MOLINA (LaBreu)

Els irredempts és una narració en tres temps. Com en els tríptics de Francis Bacon, els personatges es regiren en els seus panells i generen la seva pròpia iconografia. És un tríptic de diapositives en fuita: un solar per a una escola de la perifèria on bastir un simulacre de vides; una família superada pel llenguatge i per la pèrdua dels pares, que obre una falla vital; i una ciutat escindida com a testimoni de la desfeta de l’amor platònic enmig de l’art.

La divisió en tres espais de diversitat narrativa s’unifica en una sola, intensa, experiència de llenguatge. Aquests episodis de situació i condició humanes, que per si mateixos agiten la passivitat distant del lector, s’eleven a través d’un manierisme contingut, que allunya la complaença en la bellesa per enfrontar el lector a una sensació d’abisme situada en el territori del sublim.

Hi podeu llegir espais d’exili, de desarrelament, de dol, històries de renegats i de fronteres —socials, familiars, personals. D’integracions i de desintegracions. I, al final, sempre un anhel: tornar al lloc d’on venim. Si aconseguim recordar quin era.

MILLION REASONS - JUDITH ESPÍGOL (Fanbooks)

La Jody acaba d’arribar al nou institut de Miami Beach, i de seguida s’enfronta a la líder de les animadores, la Candice, i al seu xicot, el Cameron, el guaperes de l’institut, que té molt mal caràcter. Tots dos la tracten molt malament, sense un motiu aparent. Ben aviat, però, entre en Cameron i la Jody comencen a saltar espurnes, i contra tot pronòstic enceten una relació tempestuosa, que empitjora encara més la reacció de la Candice. Quina és la raó de tanta hostilitat? Per què en Cameron canvia tan fàcilment d’humor? Quin misteri del passat els persegueix? De mica en mica la Jody s’adonarà de qui són realment els seus amics i haurà de prendre una decisió sobre el seu futur, encara que li costi.

FILLS D'ÈODHUM. L'AMENAÇA VERDA - ROGER TARRÉS (Fanbooks)

Fantasy heroica ambientada en una època d'atmosfera medieval.

La jove Àstrid és la protectora del seu poblat. Té els ulls blaus i el do d’alentir el temps. Quan uns assassins d’ulls verds aniquilen la seva gent, recorrerà mig món buscant la seva germana supervivent. Els seus enemics pretenen reunir aquells amb diferents colors d’ulls i amb poders especials per iniciar de nou la Gran Guerra entre els regnes de Niburesh i Hímdor. En el camí, trobarà en Rúnuc, un milicià de Niburesh d’ulls vermells amb el do de la immortalitat, i en Yàgon excomandant de Hímdor, per qui se sent atreta.

UN DINOSAURE A LA BANYERA - CARLES SALA (La Galera)

És l’hora del bany per a la Virgínia, que ha arribat cansada i enfredorida després d’un dia d’excursió amb l’escola. Quan el pare la veu badallar, l’adverteix: «Sobretot, no t’adormis mentre estàs en remull!». La Virgínia, però, no té gens de son; i encara menys quan, de cop i volta, veu aparèixer com per art de màgia un dinosaure just davant seu. I no un dinosaure qualsevol, no, sinó un diplodocus xerraire i disposat a acompanyar-la en les seves peripècies més secretes!

UN TALP A L'ATINGA ROMA - MARTÍ GIRONELL (Estrella polar)

En Quim i en Pep acaben de tornar de Roma de vacances, i el talp Felip els espera impacient al jardí. Gràcies al seu rellotge màgic, aquest cop podran viatjar fins a la Roma de l’antiguitat! Un cop allà, tots tres visitaran els diferents indrets de la ciutat i coneixeran les construccions més emblemàtiques.

A més, també aprendran que a l’època dels romans les lletres també servien per comptar i ajudaran en Marc, el fill del cònsol, a trobar les lletres desaparegudes que algú ha amagat en diferents racons de la ciutat.

stats