Pacients crònics: Entrevista al Dr. Fernando Colmenarejo :: Prensa Ibérica

Artículos

Parlem amb el Dr. Fernando Colmenarejo

Dr. Fernando Colmenarejo

Cap de Servei de Ginecologia de l'Hospital Quirónsalud Saragossa

Com s'han organitzat els hospitals i les maternitats per garantir una cura segura a les futures mares i als nadons que neixen? En què ha variat el protocol d'atenció?

L'organització i cures de les nostres pacients obstètriques ha hagut d'anar canviant d'acord teníem més coneixements de com protegir-les i més mitjans disponibles. Ha estat una cosa dinàmica exigint molta flexibilitat i treball. En general es pot dir que des del principi de l'estat d'alarma ja "va crear" un hospital dins d'un altre hospital, de manera que les pacients no sospitoses de la COVID-19 tinguessin un centre segur per al seu tractament i estada, i les pacients confirmades per la COVID-19 poguessin beneficiar-se d'una atenció específica a les seves patologies dins el marc d'una virèmia.

S'han mantingut tots els controls gestacionals presencials?

En aquest apartat hem seguit estrictament les recomanacions de les societats científiques de la nostra especialitat (SEGO, AGOA i FIGO) de manera que el control gestacional s'ha dividit en dos grups diferents: Pacients amb factors de risc Obstètric matern o fetal, i pacients de baix risc. En el primer grup se li han mantingut totes les visites i proves necessàries per assegurar un bon resultat perinatal, mentre que al grup de baix risc se li van disminuir les visites a les estrictament necessàries i es van realitzar consultes no presencials (predominantment telefòniques) per als resultats, dubtes o qüestions que poden resoldre d'aquesta manera.

Si una dona embarassada té por del contagi i a sortir de l'aïllament per anar a una aquestes cites, com s'han abordat aquestes situacions?

Totes les nostres pacients amb cita en consulta fins a la data, des de l'inici de la pandèmia han estat cridades prèviament per l'especialista per a determinar la necessitat que sigui presencial o no. En aquesta trucada s'estableix si la pacient ha d'acudir o si pot completar la cita via telemàtica en aquest moment. Si el metge determina que ha de ser presencial, és en aquest instant on explica a la pacient perquè ha de venir, així com la tranquil·litza i informa detingudament sobre els riscos d'acudir i mesures de protecció a prendre. L'ús de mascareta i guants a l'entrada de l'hospital, així com extremar higiene posteriorment i venir sola o amb un sol acompanyant, han estat mesures eficaces fins ara. Per descomptat la sala d'espera ha de condicionar-se per complir les expectatives de protecció adequades.

En alguns hospitals l'embarassada ha d'acudir sola a aquests controls. Fins i tot la partera no pot estar acompanyada a la sala de parts. Com s'ha abordat la situació en el seu hospital?

Des del principi es va establir la restricció d'acompanyants en tots els casos, però intentant no medicalitzar ni deshumanitzar la nostra assistència, especialment la obstètrica. A aquest respecte les pacients embarassades són informades de la recomanació d'acudir soles a la consulta prenatal, però es permet un acompanyant especialment si hi ha patologia en el curs gestacional o si es van a realitzar proves complementàries que a més del seu paper metge, té també un paper emocional afegit. Referent a això els especialistes quan citen a la pacient, l'informen si poden portar un acompanyant, de preferència la seva parella, per compartir una ecografia o un resultat amb la gestant. D'altra banda sempre hem permès l'acompanyament durant la dilatació i expulsiu d'un acompanyant (de preferència la parella). De la mateixa manera es recomana que l'acompanyant sigui sempre el mateix des del començament del part fins a l'alta puerperal per disminuir possibles vectors de la malaltia. Cas especial és la pacient confirmada d'infecció aguda per la COVID-19. En aquests casos s'informa de la necessitat de no tenir acompanyant algun mentre duri tot el procés de el part i ingrés i insta que el contacte sigui per mitjans digitals en tot moment que vulguin, fins i tot en el moment del naixement si aquest es produeix de forma natural i ho desitgen.

Valoren l'ansietat i l'estrès que pot generar en les embarassades veure’s "soles" en un moment tan transcendent de les seves vides?

És un aspecte molt important i que no cal descuidar. Afortunadament la pandèmia no és especialment agressiva amb les gestants i les dades actuals sobre la transmissió vertical de la infecció ens tranquil·litzen sobradament. Aquesta informació ha estat traslladada a totes les nostres pacients de forma oral i escrita i el resultat creiem que ha estat satisfactori pel que fa a rebaixar el grau d'ansietat de les embarassades. D'altra banda, explicar-los el doble circuit al nostre hospital per a pacients asimptomàtiques ha contribuït també a la seva tranquil·litat. Un cas especial el constitueixen les pacients per la COVID-19 positives en el moment del part. Només una precisa informació, suport emocional per part dels membres de l'equip que l'assisteix i per descomptat els mitjans digitals que es disposin poden mitigar la pena i ansietat per les circumstàncies que envolten el naixement del seu fill.

Si una embarassada es contagia de coronavirus, a quins riscos s'exposa?

En general i amb sèries molt curtes en pacients fins a la data es pot concloure que l'embaràs no constitueix un factor de risc per contraure la infecció per la covid-19 ni, per un cop contreta pugui revestir més gravetat. Dit això, si és veritat que les pacients infectades que van desenvolupar pneumònia van tenir un major risc de part prematur. Això es deu, a l'analitzar les sèries, al fet que la dificultat respiratòria de la mare amb procés neumònic es va veure agreujada per la compressió del 'pulmó en les pacients embarcades del tercer trimestre en especial, ja que els equips mèdics van tenir la necessitat d'acabar la gestació mitjançant realització de cesàries en aquests casos per millorar la ventilació materna i per tant el seu pronòstic. En aquestes situacions cal posar en la balança el risc d'acabar la gestació i obtenir un fetus prematur i el risc de no realitzar l'extracció i poder comprometre la vida de la mare i per tant la del fetus. Un equip multidisciplinari d'obstetrícia, neonatologia, UCI neonatal, UCI COVID-19 i internistes ha de prendre aquesta decisió que mai serà fàcil.

Si una mare és positiu en la COVID-19 en el moment del part, quin és el protocol a seguir? Pot fer el «pell amb pell» amb el nadó? Ha d'estar aïllada i separada de la criatura?

En aquests casos s'atén el protocol establert per Quironsalud seguint les recomanacions de les societats científiques de la nostra especialitat. La pacient és conduïda directament pel circuit hospitalari COVID-19 de manera que no estableix cap contacte en cap dependència amb el circuit alternatiu per a pacients sense infecció. Es recull PCR per a confirmació del seu estat d'infecció i s'aïlla en quiròfans i dilatacions COVID-19 destinades a aquesta finalitat. Allà és atesa en tot moment pel mateix equip sanitari incloent llevadora, anestesista i ginecòleg de forma estanca fins al final del part. Malauradament no es permetrà per motius de seguretat del nounat la presència de cap acompanyant durant tot l'ingrés però l'acompanyant rebrà tota la informació en temps real a través de mitjans digitals si ho desitja. En el part es garanteixen tots els mitjans tècnics i professionals necessaris i habituals. Es realitza pinçament precoç de cordó i no es permet el contacte pell amb pell, però si el visual. El nadó es passa a àrea neonatal per assistència d'ell mateix per part de neonatologia i s'extreu mostra per PCR COVID-19. Un cop acabat el part, la pacient passa a hospitalització individual en àrea COVID-19 i és visitada per ginecòleg i medicina interna fins a l'alta definitiva que dependrà del procés puerperal i infecciós. El nadó queda ingressat a càrrec de la parella en àrea lliure de la COVID-19. Referent a això, al cuidador seleccionat se li fan a l'ingrés test serològics específics per permetre aquests cures neonatals.

Es donen altes primerenques després d'un part natural o per cesària?

La recomanació és procurar una alta precoç tant en els procediments de part vaginal com cesària urgent o programada però sempre mantenint la seguretat de la pacient. Els parts s'envien a domicili en un període de 24-48h i les cesàries en 48-72h sempre que no sorgeixin complicacions

Posem el focus en els embarassos i parts, però podria posar-me exemples d'altres casos que aquests dies han vist en consulta i que no poden "posar-se en quarantena", que no poden esperar?

Durant la pandèmia s'han seguit atenent totes les urgències ginecològiques i obstètriques extremant les mesures de seguretat però amb les mateixes garanties d'assistència mèdica. Al respecte s'han atès des avortaments espontanis, patologia mèdica durant l'embaràs i processos de gestació ectòpiques o trencaments o torsions de quists d'ovari. En el cas de cirurgies programades s'han mantingut únicament l'atenció medica i quirúrgica als processos oncològics la demora constituiria un detriment en la qualitat d'atenció al pacient i per tant pitjors resultats. Així s'han mantingut els comitès d'Oncologia ginecològica i mamària en línia amb la mateixa continuïtat i en ells s'han aprovat la cirurgia tant de càncers de mama com d'ovari, úter i cèrvix que s'han diagnosticat en aquests moments. Tampoc han patit cap demora tots els processos diagnòstics de sospita oncològica.

Quant als tractaments de fertilitat, s'han aturat?

En aquesta assistència les recomanacions científiques s'han seguit estrictament. Així, els cicles de fecundació assistida o inseminacions iniciats prèviament han estat majoritàriament completats, alguns criopreservats i altres transferits. Cap cicle nou s'ha iniciat posteriorment a l'establiment de l'estat d'alarma, recomanant a les pacients un període d'espera prudent que probablement finalitzi al mes de maig, a partir de el qual es recuperarà tota l'activitat de la secció de reproducció ja que ha baixat la pressió assistencial als hospitals.

Quin missatge ofereix a tots els pacients, especialment a les dones embarassades, en aquest moment?

Un missatge de confiança, tranquil·litat i esperança. Confiança en el treball minuciós dels professionals de la salut i les mesures de seguretat establertes. Tranquil·litat perquè gaudeixin del seu estat i del moment del part tan emocionant i inoblidable per a totes. Esperança en què la crisi acabi i ens converteixi en millors i més forts.