Pacients crònics: quan la malaltia no espera :: Prensa Ibérica

Artículos

Pacients crònics: quan la malaltia no espera

Viure amb por al coronavirus i a una malaltia ja coneguda. Amb aquest doble temor viuen els malalts crònics la crisi sanitària i social en la qual ens trobem. Per conèixer com s'han reorganitzat els serveis de salut per atendre'ls i garantir el seu correcte control i seguiment parlem amb especialistes en Cardiologia, Nefrologia, Pneumologia, Al·lergologia, Ginecologia, Oncologia, Endocrinologia i Neurologia de diversos centres hospitalaris espanyols.

Els hospitals del nostre país s'enfronten a una situació sense precedents. La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha alterat l'organització dels centres i les agendes de metges i pacients, s'han ajornat cites, cancel·lat proves, fomentat la telemedicina, dispensat medicines a domicili i, per descomptat, augmentat les mesures de prevenció i seguretat en les consultes presencials.

Aquestes mesures es fan encara més visibles en les unitats que atenen malalts crònics i amb patologies greus que, més enllà de les circumstàncies excepcionals, han de ser ateses. Parlem de persones amb hipertensió, problemes cardiovasculars, càncer, diabetis, asma, MPOC, malaltia renal crònica i un llarg etcètera de patologies que mai es posen en quarantena i els fan ser encara més vulnerables davant el nou coronavirus. També, d'embarassades estat el qual els obliga a un seguiment i control rigorós.

Foto: Rubén M.

Aquests pacients se senten intranquils i els tenalla un doble por, el de viure amb una patologia o condició ja coneguda i el d’enfrontar-se al nou virus. És evident que el sistema de salut es troba estressat. Des que es decretés l'estat d'alarma molts dels recursos sanitaris disponibles s'han bolcat en atendre els pacients amb la COVID-19, però els metges criden a la tranquil·litat: l'activitat mèdica continua i haver prioritzat certs serveis per a la situació d'emergència no fa que s'hagin desatès les necessitats de la resta de pacients ni posat en risc l'evolució de la seva malaltia. Per contra, els especialistes insisteixen que segueixen centrats en el tractament i seguiment d'aquests pacients amb malalties greus o que necessiten tractament preferent i que en tots els centres s'han creat zones i circuits "nets" i han pres les mesures oportunes per seguir garantint la seva assistència amb total seguretat.

Per analitzar la situació actual, conèixer més sobre com s'han reorganitzat els hospitals per tractar els pacients crònics, quan vulnerables són aquests davant la COVID-19, quines mesures de prevenció i consells han de seguir i què vindrà quan tornem a la "nova" normalitat, hem entrevistat a vuit professionals de salut que presten els seus serveis en centres hospitalaris del Grup Quirónsalud.