Pacients crònics: Entrevista al Dr. José María Ignacio :: Prensa Ibérica

Artículos

Parlem amb el Dr. José María Ignacio

Dr. José María Ignacio

Cap del Servei de Pneumologia dels hospitals Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Campo de Gibraltar

Com estan vivint els pacients amb malalties respiratòries el brot de coronavirus a Espanya?

Tot pacient amb patologia crònica pateix molta ansietat, tots els anys, quan es produeixen les epidèmies de grip. Per tant, molt pitjor és quan es desencadena una pandèmia desconeguda per a l'ésser humà com la que està provocant la malaltia covid-19.

Quants pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) existeixen a Espanya i com impacta en ells la Covid-19? Tenen major risc de desenvolupar casos greus d'infecció?

L'últim estudi epidemiològic sobre la EPOC realitzat a Espanya l’any 2018, indica que un 10,2% de la població adulta, amb edats compreses entre 40-80 anys, pateixen EPOC, segons l'estudi EPI-SCAN II. La EPOC greu es considera un factor de risc per a morir per la Covid-19, encara que no és el factor de risc més important, la majoria dels treballs publicats mostren que moren més els pacients majors de 70-80 anys amb hipertensió, diabetis o cardiopatia que els que tenen EPOC, encara que lògicament es considera un factor de risc important.

Quines recomanacions fan els especialistes en Pneumologia a aquest grup de risc?

La Covid-19 és una malaltia molt contagiosa, per la qual cosa la millor recomanació per al grup de pacients amb EPOC sever és no sortir de casa mentre duri l'alarma sanitària. Si algun familiar malalta en el seu domicili, que s'aïlli i eviti el contacte amb el malalt, i si té alguna exacerbació de la seva EPOC, que no dubti a contactar amb el seu metge especialista.

Com a grup de risc, s'ha pres alguna mesura excepcional per a protegir-los en una situació tan crítica com aquesta?

Tota la població està confinada, l'aïllament és la millor mesura perquè no emmalalteixi, un risc per a aquest grup és el portador asimptomàtic que li pot transmetre la malaltia, és probablement el que ha produït les defuncions en les residències d'ancians. És molt important que els pacients greus siguin visitats pel menor nombre de persones i que les persones amb febre o signes de refredat no contactin amb aquests pacients.

En ser una malaltia crònica, necessita un tractament de manera mantinguda. És més difícil mantenir l'adherència al tractament en aquests temps tan complicats d'alarma i confinament?

El compliment terapèutic amb inhaladors en el pacient amb EPOC, en l'estudi TAI realitzat a Espanya i publicat en 2017, mostra que els pacients amb EPOC compleixen amb el seu inhaladors sol en un 49%. Desconeixem si l'ansietat generada per l'estat d'alarma millora o empitjora el compliment, no l'hem estudiat encara.

Com s'han organitzat en la seva àrea durant la crisi del coronavirus perquè els malalts crònics no es quedin sense assistència?

El pacient amb patologia crònica no ha de témer venir a l'hospital, pel risc d'infectar-se. Els hospitals els tenim organitzats i hem posat en marxa zones “netes” on es pot realitzar l'activitat medica normal, al mateix temps que hi ha àrees específiques a la qual acudeixen els pacients amb diagnòstic de sospita o certesa de la Covid-19. Els hospitals vetllem abans de res per la seguretat dels nostres pacients, tant en una àrea com en una altra.

La telemedicina ja existia, però sembla que és ara quan més s'està posant en valor. Com l'estan utilitzant vostès?

Efectivament. La telemedicina ja existia, ara la realitzem més i crec que ha arribat per a quedar-se. El pacient agraeix molt que el metge et truqui, l’aconselli, molts actes no necessiten de la visita física del pacient. També l'hem utilitzats amb pacients amb Covid-19 estables que no precisaven d'un ingrés hospitalari més prolongat, el sistema de videotrucda ens permet veure'ls i parlar amb ells sense consumir recursos tipus EPI. En el període del confinament que actualment vivim ens ha permès parlar, respondre, tranquil·litzar al pacient i, al seu torn, aconseguim no exposar-los al fet que surtin de la seva casa si no és necessari.

I en cas que un pacient desenvolupi una complicació i hagi d'acudir a l'hospital, com han organitzat els circuits assistencials per a evitar possibles contagis?

Tots els pacients amb una patologia no diagnosticada hn d'acudir al metge sense por. Els circuits nets estan perfectament separats i identificats. Els pacients amb patologia aguda o els pacients crònics amb angoixa o ansietat per qualsevol malaltia que pateixin han de venir al metge amb la seva màscara. El risc de contagi a l'hospital és nul.

Com a pneumòleg, quin últim missatge o consell els donaria als seus pacients en aquest moment?

Estem treballant les 24 hores del dia tant per al pacient Covid-19, com per al no Covid-19. De moment i mentre que controlem la pandèmia, els demanem que compleixin amb les instruccions donades per les autoritats sanitàries, que usin mascareta, que mantinguin la distància de seguretat i que, davant qualsevol indici de malaltia aguda o exacerbació d'una malaltia crònica, consultin immediatament amb el seu metge.