Pacients crònics: Entrevista a la Dra. Lucía González-Cortijo :: Prensa Ibérica

Artículos

Parlem amb la Dra. Lucía González-Cortijo

Dra. Lucía González-Cortijo

Cap del Servei d'Oncologia Mèdica de el Hospital Universitari Quirónsalud Madrid

El coronavirus està afectant a tota la població, però si pensem en un grup especialment vulnerable, aquest és el dels pacients amb càncer. Quin sentiment hi ha ara mateix entre ells?

Els pacients oncològics han viscut amb especial angoixa aquestes setmanes de pic de pandèmia al nostre país. D'una banda, pel seu propi diagnòstic i la sensació de vulnerabilitat que això comporta; i en segon lloc perquè solen ser pacients molt dependents dels seus metges i de l'hospital, i s'han trobat amb una atenció molt diferent, amb major nombre de consultes telefòniques i ocasionalment retards en algunes proves o en alguns tractaments no imprescindibles.

En qualsevol cas, els Serveis d'Oncologia són dels pocs departaments que han mantingut la seva activitat durant la pandèmia, atesos els pacients nous, als quals estan amb tractaments actius, o als pacients greus que requereixen ingrés. El que sí que estem fent és retardar consultes no imprescindibles, canviar tractaments intravenosos a orals o subcutanis si és possible, o fer revisions via telefònica per a evitar l’anar i venir de pacients i familiars per l'hospital.

Més enllà de les mesures de prevenció dictades per a prevenir el contagi entre la població en general, quines altres cauteles han de tenir aquests pacients?

En general les recomanacions per als pacients oncològics són similars a la de la resta de pacients amb una altra comorbilidad. Els nostres pacients han d'evitar en la mesura del possible les sortides, han d'evitar el contacte amb persones infectades o amb el risc d'infecció, i han de consultar immediatament davant qualsevol símptoma sospitós, per lleu que aquest sigui.

Totes les persones amb càncer tenen un risc superior de contagi? Com impacta el coronavirus en el pacient oncològic?

Sabem que no tots els pacients són iguals i que alguns d'ells tenen més risc d'infectar-se. Aquests malalts són els hematològics o els que estan rebent un tractament actiu amb quimioteràpia o amb radioteràpia radical en el pulmó. Inicialment els pacients amb leucèmia o malalties de la medul·la òssia que per si produeixen immunosupressió probablement tenen més risc que els pacients diagnosticats de tumors sòlids com a càncer de còlon, mama o pulmó, en els quals la immunosupressió sol estar relacionada amb els tractaments. En aquests pacients immunodeprimits estem utilitzant “factors estimulants de colònies” per a la més ràpida recuperació dels seus defenses.

Pel que fa a l'impacte del coronavirus en el pacient oncològic, encara no tenim dades concloents sobre aquest tema. Sabem per un estudi molt recent en pacients xinesos que la cirurgia en pacients oncològics que estan en període d'incubació de la Covid-19 pot accelerar i empitjorar l'evolució de la malaltia. No obstant això, ara que s'està recopilant informació sobre l'evolució dels pacients oncològics que han patit la infecció, sembla que hi ha dades que suggereixen que la “escassa reactivitat limfocitària” en els nostres pacients pot protegir-los d'alguna manera de la important “resposta inflamatòria” enfront del virus que és la que implica la deterioració respiratòria i sistèmica severa d’aquesta malaltia.

Com funciona una planta o un servei d'Oncologia en aquestes setmanes? Què ha canviat durant aquesta crisi, tant per als professionals com per als pacients?

En tots els hospitals les plantes s'han vist inundades per pacients Covid-19. El que hem fet en el nostre cas ha estat aïllar a tots els nostres pacients oncològics en una planta no-Covid-19 en la qual en principi no hi hagués pacients infectats. A més, hem procurat que els metges del servei que han atès a pacients Covid-19 no atenguin els pacients oncològics en la planta.

En les consultes, com ja s'ha comentat, hem procurat minimitzar el nombre de consultes presencials, hem retardat visites prescindibles, i hem organitzat tractament amb menor temps d'estada l'en hospital.

Per part nostra, els metges hem reconvertit els nostres Comitès de Tumors presencials per teleconferències, amb la finalitat d'ajuntar-nos el menys possible per a evitar contagis entre nosaltres.

Suposo que es valora individualment a cada pacient fixant-se en la mena de tumor, moment de la malaltia, gravetat…

Perquè efectivament individualitzant cada cas. En la mesura del possible estem retardant cirurgies que puguin posposar-se. En molts casos podem iniciar el tractament oncològic amb quimioteràpia o un altre tractament sistèmic i deixar la cirurgia per a més endavant. A més, hi ha proves diagnòstiques prescindibles o consultes que no requereixen ser presencials. D'alguna manera hem tornat a aquesta Medicina més precària, en la qual treballem amb el que tenim (que continua sent molt comparat amb el que tenen en altres països) i que en alguns aspectes ens ha reforçat com a metges.

Podrien les noves mesures adoptades aplanar la corba de contagis però posar en risc l'evolució del pacient oncològic?

No ho crec. Tenim un sistema sanitari molt potent, tant públic com privat. És cert que hem tingut unes setmanes molt complicades, però no s'han deixat d'atendre les necessitats urgents dels pacients crònics. És probable que tinguem nous pics d'infecció en els pròxims mesos, però seran menys virulents que el que hem viscut i la rutina en el maneig dels nostres pacients s'anirà reprenent a poc a poc. Però insisteixo que no s'ha deixat d'atendre cap pacient recentment diagnosticat o que precisés una atenció urgent.

Com es planteja l'escenari post-Covid-19? Quines mesures es prenen per a tornar a la pràctica assistencial habitual en aquesta especialitat? Temen un augment de l'activitat quan calgui atendre totes les cirurgies no urgents, proves diagnòstics, revisions posposades… que es poden estar acumulant?

Veritablement aquesta és una de les nostres preocupacions. Estem posposant moltes revisions i consultes des de tots els serveis, però també són els propis pacients els que no volen venir per por de l'hospital i estan posposant visites que ja podríem anar reprenent. Això serà particularment important en els Serveis de Cirurgia, on s'està reprenent l'activitat molt poc a poc, però que encara falta temps perquè s'abordin totes les intervencions programades de la forma habitual. Tot això suposarà una acumulació important als hospitals en els pròxims mesos que caldrà gestionar amb rigor i molta organització.

Quin últim missatge o consell donaria en aquest moment als pacients amb càncer?

Que estiguin tranquils. Que es protegeixin amb mascareta i guants. I que no dubtin a contactar amb el seu oncòleg davant qualsevol símptoma o qualsevol dubte relacionat amb la infecció.