Pacients crònics: Entrevista al Dr. Ángel Ferrer Torres :: Prensa Ibérica

Artículos

Parlem amb el Dr. Ángel Ferrer Torres

Dr. Ángel Ferrer Torres

Especialista en Alergologia a Quirónsalud Alacant

Aquests dies comencen a aparèixer patologies al·lèrgiques els símptomes de les quals es poden confondre amb els del coronavirus. Com diferenciar l'al·lèrgia primaveral de la Covid-19?

La infecció per la Covid-19 sol produir febre, tos i les més greus, sensació de falta d'aire (dispnea). Alguns d'aquests símptomes es poden presentar també en pacients amb asma, encara que amb característiques diferents

En la infecció vírica, la tos és el símptoma més freqüent i està present durant tot el dia, en canvi, en els pacients amb asma al·lèrgic, la tos es produeix en determinats moments del dia, com a sortides al carrer en els pol·línics, o durant la matinada i en llevar-se del llit, en al·lèrgics als àcars.

Un símptoma diferenciador dels pacients infectats és la febre, que sol ser alta (38-39 °C) i associada amb dolor muscular i ossi. En pacients al·lèrgics al pol·len quan pugen els nivells en l'aire, poden associar-se amb febrícula (37 °C). També s'observa febre alta en pacients al·lèrgics amb sinusitis infecciosa, o amb pneumònia vírica o bacteriana.

La dispnea per infecció de la Covid-19 és un factor de mal pronòstic, i es desenvolupa molt ràpidament, podent-se associar amb opressió toràcica, confusió mental i cianosi (llavis blaus). Aquestes situacions requereixen tractament urgent hospitalari. En canvi, en els pacients asmàtics la dispnea s'associa amb tos i sibilants (xiulets), sol ser intermitent i s'observa en determinades situacions com a esforç o exposició a al·lergògens.

Símptomes més específics d'al·lèrgia són els esternuts en salves, pruïja ocular, nasal, faringi, mucositat líquida nasal i llagrimeig. La infecció per la Covid-19 pot produir congestió nasal, i no s'associa amb mucositat nasal. Determinats pacients amb la Covid-19 tenen anòsmia (falta d'olfacte) i ageusia (pèrdua de sabor) de presentació brusca i durada de 5-10 dies.

Les persones al·lèrgiques tenen major risc de contreure infecció per coronavirus?

No s'ha observat que els pacients al·lèrgics presentin més risc d'infectar-se per la Covid-19, ni que desenvolupin majors complicacions que la població normal.

En el cas de pacients asmàtics, com els afectarà contreure la Covid-19? Quines mesures han de prendre per a extremar les precaucions?

Els pacients asmàtics només tenen major risc de complicacions pulmonars si incompleixin algun d'aquests dos requisits, que no siguin fumadors, ja que és un factor de mal pronòstic, i, que portin un bon control de l'asma. Aquests pacients han de realitzar adequadament el tractament indicat per a l'asma i no presentar símptomes asmàtics. Les infeccions respiratòries, especialment les víriques s'associen amb una pèrdua de control de l'asma (augment dels símptomes respiratoris) i requereix ajustar el tractament antiasmàtic.

Se sap que una de les causes de mal control de l'asma és la deficient adherència al tractament, com es pot millorar l'adherència terapèutica en aquests temps tan complicats?

Davant aquesta pandèmia, els pacients asmàtics estan més sensibilitzats a realitzar un tractament adequat pel risc d'empitjorar. Però a causa de la reducció de la mobilitat poden pensar que tenen millor control de la realitat. Per a millorar l'adherència al tractament hem de recordar-los que han de continuar amb el pla de tractament prescrit pel seu especialista o metge de família, malgrat no presentar símptomes, per seguir amb un bon control de l'asma. Recordar-los que hi ha disponibles tutorials en internet de com realitzar les inhalacions dels broncodilatadors. Un bon control de l'asma, és una garantia d'una millor evolució d'infecció per coronavirus.

Paradoxalment l'atípica situació de confinament per coronavirus està portant aspectes positius per als al·lèrgics. S'han notat una millora en l'estat dels pacients?

Realment els pacients consultats que presenten al·lèrgia al pol·len durant aquesta primavera es troben molt bé, per dues raons. Es troben confinats, i a l'interior de la casa, els nivells de pòl·lens són molt baixos. I a causa de les condicions meteorològiques d'aquest mes de març i abril que han estat plujoses i humides, no han afavorint de moment una pol·linització elevada.

En canvi altres pacients, com a al·lèrgics a àcars i fongs o fins i tot a epitelis d'animals, en les condicions actuals de confinament poden estar exposats a majors nivells d'aquests al·lergògens d'interior.

A casa també s'han de prendre mesures per a limitar els efectes de l'al·lèrgia, quins serien?

A les cases el pitjor contaminant és la falta de ventilació, tant per a l'al·lèrgia a àcars, fongs, epitelis d'animals com per a l'eliminació d'agents infecciosos. I un altre factor que complica l'al·lèrgia és la condensació o augment de la humitat ambiental. En pacients al·lèrgics la reducció de la humitat amb deshumidificadors i la purificació de l'aire són bons aliats per al control dels símptomes.

També s'ha assenyalat la disminució de la contaminació com a factor que pot incidir directament en la millora dels símptomes dels pacients…

Un factor sorprenent a nivell mundial, ha estat la reducció de contaminació ambiental, en l'aire de les grans ciutats, en els rius i canals on s'han vist animals marítims i transparència de l'aigua com per exemple en els canals de Venècia. Això ha portat a una millora en la qualitat ambiental amb reducció de la contaminació atmosfèrica com a sonora, permetent una major qualitat de vida humana i animal. Ha de fer-nos reflexionar, que el pitjor contaminant i destructor del món i de la “humanitat” és l'ésser humà.

En el cas d'aquests pacients estiguin rebent una vacuna injectada per a l'al·lèrgia, han d'acudir al seu centre de salut o hospital a vacunar-se o es pot retardar o interrompre aquest tractament?

En l'època de pandèmia s'ha aconsellat als pacients que redueixin l'assistència a l'hospital si no hi ha un risc important en la salut per a evitar un altre risc, el d'infecció. En aquells pacients que tinguin un familiar que convisquin amb ells i sàpiguen administrar la immunoteràpia pot seguir aquest tractament. A l'igual està passant amb els tractaments amb fàrmacs biològics, que són autoinjectables. Han sortit al mercat presentacions senzilles d'administrar i se s’ha instruït als pacients perquè s’autoadministren els fàrmacs biològics a casa.

En alguns llocs amb poca incidència de la infecció per coronavirus, en els centres de salut s'estan administrant les vacunes, complint amb les normes de distanciament i espera establerts.

En general, aquells pacients que no poden administrar-se les vacunes en aquest moment, s'aconsellen que realitzin el tractament simptomàtic amb els fàrmacs prescrits en cas de presentar símptomes. I quan es recuperi l'activitat, encara que hagin suspès les vacuna durant 2-3 mesos, no hi ha problema a prosseguir el tractament repartint entre tots dos braços la primeres dosis de la vacuna per part d'infermeria.

Com ha canviat la seva manera de treballar durant la crisi del coronavirus?

Encara és ràpid per a treure unes conclusions. Però en aquest temps les consultes programades, s'han realitzat per via telefònica, prescrivint els tractaments per via informàtica perquè els pacients els recollissin directament en la farmàcia sense acudir al seu metge.

Possiblement en un futur pròxim algunes revisions de pacients continuaran realitzant-se a distància, via telefònica i l'atenció mèdica amb presència física estarà limitada a exploracions necessàries per al diagnòstic i tractament.

Quin últim missatge o consell donaria en aquest moment als seus pacients?

Com de tots és sabut, hem de prosseguir amb la neteja de mans amb sabó o gels hidroalcohòlics amb freqüència, evitar tocar amb les mans objectes quan anem a llocs públics, utilitzar mascaretes en llocs tancats i amb presència d'altres persones, posar-se guants per a agafar objectes en públic o tocar manovelles i mantenir una distància superior a un metre amb altres persones.

En les consultes acudir sol o acompanyar únicament als nens o persones minusvàlides. S'espera puntualitat per a no coincidir amb altres pacients. Presentar-se a la consulta amb les mesures preventives com guants i mascareta. I en cas de requerir renovacions del tractament, valorar si pot realitzar-se per via telefònica.

En els pacients amb símptomes al·lèrgics, seguir les indicacions del seu metge. Els símptomes oculars i nasals s'han de tractar amb la dosi d'antihistamínics necessària (fins a 3-4 comprimits al dia si precisa) per a evitar el gratat involuntari de la cara i contaminar-se amb les mans. Utilitzar mocadors d'un sol ús per a netejar-se el nas i els ulls. Reduir les secrecions nasals per a evitar la transmissió d'infeccions, aplicant si és necessari corticoides nasals. I els pacients amb asma, han de seguir el pla de tractament indicat pel seu metge per aconseguir el control de la seva asma.