Un any de protonteràpia a Espanya :: Prensa Ibérica

Articles

Un any de protonteràpia a Espanya

El Centro de Protonterapia Quirónsalud va introduir aquest tractament innovador a Espanya el desembre del 2019 i, malgrat la pandèmia, ha atès un centenar de pacients, el 60% pediàtrics

El 2020 ha sigut un any més que complicat per a la medicina i els professionals de la sanitat, que han hagut de bolcar tots els esforços possibles a frenar l’impacte de la covid-19. No obstant, les especialitats mèdiques no vinculades directament amb el fatídic virus han pogut seguir avançant en els seus camps, millorant la qualitat assistencial, els tractaments que ofereixen.

Un clar exemple d’aquest avenç el trobem al Centro de Prontoterapia Quirónsalud, encarregat d’introduir a Espanya la protonteràpia, un tractament avançat contra el càncer que aplica radioteràpia externa amb protons gràcies a una tecnologia d’avantguarda fins fa un any no disponible al nostre país.

El centre, que a finals de desembre del 2020 va complir un any, és el primer de les seves característiques a Espanya, tant en la sanitat pública com en la privada. Ubicat a Pozuelo de Alarcón (Madrid), ha permès atendre més de cent pacients amb càncer a través de la teràpia de protons. Ha mantingut la seva activitat de forma ininterrompuda, malgrat la pandèmia que estem vivint, adaptant els seus protocols a les exigències del context sanitari.

Precisió i seguretat gràcies als protons

Mentre que en les tècniques de radioteràpia convencionals s’utilitzen fotons, electrons i altres partícules d’alta potència per destruir les cèl·lules canceroses, la protonteràpia utilitza protons, partícules amb càrrega positiva d’alta potència que poden destruir les cèl·lules canceroses a través d’una dosi concreta de radiació. Aquests protons es produeixen a través d’àtoms d’hidrogen, que s’acceleren mitjançant un ciclotró per extreure’ls l’únic electró del qual disposen.

El resultat són unes partícules petites, molt més que els fotons o electrons, una característica que millora la precisió del tractament, ja que permet atacar directament el tumor responsable del càncer sense danyar els teixits del voltant. Tan sols dissipa una dosi mínima a les zones laterals del tumor; és per aquest motiu que aquest tractament suposa un avenç històric en la lluita contra el càncer.

Gràcies a les seves característiques, la protonteràpia redueix la dosi total de radiació que rep el pacient, el risc de tumors secundaris radioinduïts i, en conseqüència, millora la qualitat de vida del pacient mentre rep el tractament i a posteriori. És considerada una teràpia molt més segura i efectiva que les anteriors i està indicada per a pacients amb tumors en zones sensibles del cos, com el sistema nerviós central, l’àrea del cap i el coll o diferents tipus de sarcomes recurrents, a més de tumors en nens i adolescents, ja que els seus òrgans encara estan en desenvolupament i són més sensibles a la radiació. Sense anar més lluny, el 60% dels pacients del Centro de Protonterapia Quirónsalud són nens.

La lluita contra el càncer fa un pas endavant gràcies a la teràpia de protons, molt més segura i efectiva que els tractaments convencionals

En el cas del centre de Pozuelo de Alarcón, la teràpia s’administra a través del sistema Proteus One, un accelerador de la família dels ciclotrons que utilitza la criogènia. Gràcies als seus avantatges, és el que utilitzen el 70% dels centres que ofereixen aquesta teràpia a tot el món. A més, Proteus One està preparat per a la teràpia rotacional i les irradiacions de molt alta intensitat, tècniques que estan actualment en investigació per tractar el càncer en un futur.

Per administrar correctament la teràpia amb protons, el Centro de Protonterapia Quirónsalud compta amb un equip multidisciplinari de professionals formats en centres de referència dels Estats Units, Suïssa i Itàlia i que tenen experiència en l’administració de la protonteràpia a nivell internacional. La màquina que dispensa la teràpia compta amb un sistema robotitzat, que permet que el pacient rebi el feix de protons des de qualsevol angle, cosa que augmenta la precisió del tractament. A més, incorpora un sistema d’escanejat del tumor, cosa que facilita l’aplicació dels protons exclusivament a l’àrea afectada.