Protonterapia: una nueva terapia para el tratamiento del cáncer en Quirónsalud (Pozuelo de Alarcón) :: Prensa Ibérica

Articles

Avenços en la lluita contra el càncer: Protonteràpia

Cordoma i condrosarcoma, melanomes intraoculars no adequats per a la braquiteràpia de placa i tumors en nens i adolescents, cranioespinal, glioma de baix grau, ependimoma, craniofaringioma, tumors de cèl·lules germinals, tumors d'hipòfisi i tumors pineals, rabdomiosarcoma, sarcoma d'Ewing, sarcomes de pelvis o limfoma mediastí... són alguns dels tumors amb noms tan complexos de pronunciar com de tractar d'una manera tan eficient que només afectin els teixits malalts.

Fins ara, gran part de les teràpies externes contra el càncer incloïen radioteràpies, ús de raigs X o altres partícules d'alta potència, com els fotons, per destruir les cèl·lules canceroses.

Els metges usen radioteràpia de manera segura i eficaç per tractar el càncer des de fa més d'un segle, però rebre radioteràpia pot elevar el risc de desenvolupar un altre tumor. En qualsevol cas, la radioteràpia elimina el càncer existent, un benefici substancialment més gran que el petit risc que el tractament generi un nou tumor.

Cada vegada són més les opcions dels pacients per obtenir tractaments efectius en la seva curació sense afectar altres òrgans. És el cas de la protonteràpia, que, en lloc de raigs X, usa protons. Un protó és una partícula amb càrrega positiva amb alta potència que pot destruir les cèl·lules canceroses. Els protons es dirigeixen cap al tumor i dipositen la dosi específica de radiació. I és que considerant que la massa d'un protó és major que el d'altres partícules subatòmiques, els protons tendeixen a dispersar-se una mica en zones laterals del teixit; el feix no s'amplia gaire, roman enfocat en la forma del tumor i només dissipa una mínima dosi al teixit circumdant.

Gràcies a la protonteràpia serà possible tractar multitud de casos de càncer, sobretot de tumors cerebrals i aquells localitzats al llarg de la columna vertebral. Es tracta especialment de tumors pròxims a òrgans vitals que necessiten ser preservats, com els propers al tronc cerebral, a la via òptica, a la medul·la espinal, tumors de l'àrea de cap i coll, tumors pediàtrics i càncers recurrents, incloent ulteriorment tumors oculars.

"És especialment útil en tumors que requereixen dosis altes per ser controlats i estan localitzats a prop d'estructures o òrgans molt sensibles a la radiació. O en tumors pediàtrics, ja que els òrgans estan encara en desenvolupament i són encara més sensibles, per la qual cosa és encara més important poder evitar irradiar aquests teixits", segons explica la Dra. Carme Ares, cap d'Oncologia Radioteràpica del Centre Quirónsalud de Pozuelo d'Alarcón (Madrid). Així, gràcies a les propietats físiques dels protons, és possible concentrar amb precisió la dosi de radiació especificada pels radiooncòlegs, i aconseguir d'aquesta manera una major activitat antitumoral i un menor dany sobre el teixit sa adjacent. A més, gràcies al gir de la màquina, el sistema de posicionament del pacient i la versatilitat de moviments de la llitera de tractament robotitzada, el pacient pot rebre el feix de protons des de qualsevol angle, cosa que permet la màxima precisió en el tractament.

"És especialment útil en tumors que requereixen dosis altes per ser controlats i estan localitzats a prop d'estructures o òrgans molt sensibles a la radiació. O en tumors pediàtrics, ja que els òrgans estan encara en desenvolupament i són encara més sensibles, per la qual cosa és encara més important poder evitar irradiar aquests teixits"


Dra. Carme Ares

"Aquest tipus de tècniques poden produir feixos petits d'alta intensitat que, en "pintar" el tumor de forma quasi contínua, facilita les coses a l'hora de fer una distribució en l'espai ben adaptada i cenyir-se a la forma del tumor", ha afegit el Dr. Alejandro Mazal, director de Física Mèdica i director tècnic de protonteràpia a l'Institut Curie de París (França) en els últims 20 anys.

L'equip instal·lat al Centre de Protonteràpia de Pozuelo d'Alarcón (un dels 29 que hi ha a Europa), denominat Proteus One, és un sistema únic i compacte de tractament, la tecnologia del qual ha estat desenvolupada a Europa i reuneix en una única sala multifuncional tota la tecnologia necessària per a la protonteràpia en un centre oncològic. Aquest equipament, que començarà a donar servei en l'últim trimestre del 2019, incorpora un sistema d’escanejat del tumor per facilitar al metge l'aplicació de la dosi més adequada en cada àrea per tractar.

Per la seva banda, el Prof. Raymond Miralbell, director mèdic del Centre de Protonteràpia de Quirónsalud, assegura que el tractament protònic representa una alternativa avançada, segura i efectiva en la lluita contra alguns tipus de càncer, ja que permet "esculpir el tumor amb la dosi de radiació reduint el risc de danyar els teixits sans" en comparació amb les tècniques de radioteràpia convencional que utilitzen fotons o electrons.