Quirófanos del futuro: Parlem amb el Dr. Ricardo Díez Valle :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem amb el Dr. Ricardo Díez Valle

Dr. Ricardo Díez Valle

Cap del Departament de Neurocirurgia de la Fundación Jiménez Díaz

Aquest hospital ha estat el primer a disposar d'un quiròfan amb ressonància magnètica intraoperatòria d'alt camp de la sanitat pública, que va ser instal·lada fa gairebé un any

Els nous avenços tecnològics ens permeten parlar de quiròfans híbrids. En què consisteixen aquests quiròfans?

Bàsicament és un quiròfan que disposa d'un sistema sofisticat d'imatge intraoperatòria. Hi ha diverses accepcions del terme, en la seva versió més restrictiva, és un quiròfan on s'ha instal·lat un aparell com els de les sales d'hemodinàmica*. Permet combinar la radiologia intervencionista amb la cirurgia, i fer procediments combinats per exemple de cirurgia vascular i radiologia, de cirurgia cardíaca amb cardiologia, o de neurocirurgia i neuroradiologia. En un sentit més ampli, un quiròfan amb un TAC o una RM dins també és un quiròfan híbrid.

La Fundación Jiménez Díaz ha estat el primer hospital de la sanitat pública a disposar d’un quiròfan amb ressonància magnètica intraoperatòria d'alt camp. En què consisteix aquesta ressonància?

És una solució en la qual es pot fer cirurgia i portar a terme un estudi de ressonància sense acabar la cirurgia, sense tancar la ferida quirúrgica ni despertar el pacient. En la solució que tenim instal·lada, la part superior de la taula de quiròfan es fa lliscar fins a la ressonància, el pacient es desplaça, però no canvia la seva posició ni cal treure'l de la taula de quiròfan.

Per a quines patologies es pot aplicar?

Sobretot, tumors cerebrals, en general totes les cirurgies en les quals l'objectiu és extirpar una zona concreta dins del cervell.

Quins avantatges ofereix la ressonància magnètica durant una intervenció quirúrgica?

La ressonància és l'eina amb la qual es planifica una cirurgia cerebral, és la que millor identifica el teixit tumoral i el teixit sa. Amb una ressonància, es pot comprovar com va la intervenció abans d'acabar i permet completar millor el procés.

Quins avantatges té a l'hora extirpar un tumor cerebral? Augmenten les possibilitats d'extirpar el tumor i que no hi hagi noves intervencions?

Efectivament, segons els estudis, les extirpacions completes pugen entre un 20 i un 40% amb aquest sistema. Això augmenta els beneficis per al pacient i, en alguns casos, evita una segona intervenció, o que el tumor torni a créixer.

Al seu hospital fa aproximadament un any que està instaurat, pot facilitar-nos alguna dada dels resultats que s'ha obtingut en aquest temps?

Fa menys d'un any, i aquest temps l'ús ha estat una mica preliminar, el quiròfan amb ressonància va ser el començament d'una renovació total dels quiròfans que acaba de concloure. Ara, amb els nous quiròfans oberts, començarem a funcionar a ple rendiment. Jo també m'he incorporat aquest estiu, tinc experiència prèvia en prop de 300 pacients operats amb RM intraoperatòria i no hi ha dubte que és una cirurgia amb un nivell de qualitat superior.

La ressonància magnètica intraoperatòria també presenta beneficis en els pacients pediàtrics?

Sens dubte, en molts tipus de tumors pediàtrics com l’ependimoma (tipus de tumor que es pot formar al cervell o a la medul·la espinal) o el astrocitoma pilocístic (és un glioma de grau I), l'extirpació total del tumor suposa una diferència gegantina en la supervivència i qualitat de vida del pacient. Treballar amb RM intraoperatòria incrementa els casos d'èxit. Adoni’s del que suposa per a un nen i els seus pares dir-los que no s'ha extirpat tot el tumor i que cal tornar-lo a operar un altre dia.

Quantes anestèsies generals podem estalviar-nos en els més petits gràcies a aquest avenç?

En alguns casos, poden ser fins a dues ressonàncies amb anestèsia menys, es pot fer la ressonància de planificació de cirurgia, i la ressonància de control definitiva en la mateixa anestèsia.

En l'àmbit pediàtric, quines són les principals aplicacions de la ressonància magnètica?

Igual que en els adults, sobretot en els tumors, també en alguns casos de quists complexos i displàsies que provoquen epilèpsia se’n poden beneficiar.

*hemodinàmica: és la part de la biofísica que s'encarrega de l'estudi de la dinàmica de la sang a l'interior de les estructures sanguínies com a artèries, venes, vènules, arterioles i capil·lars, així com també la mecànica del cor pròpiament dita mitjançant la introducció de catèters fins i tot a través de les artèries de l'engonal o del braç.