Quirófanos del futuro: Parlem amb el Dr. Javier Moradiellos :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem amb el Dr. Javier Moradiellos

Dr. Javier Moradiellos

Cap del servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid

El seu departament disposa d’un programa avançat de cirurgia robòtica que ja ha permès fer més de 100 cirurgies d'extracció de tumors de pulmó amb el robot Da Vinci

El servei de Cirurgia Toràcica de Quirónsalud Madrid va ser el primer a Espanya a fer cirurgia toràcica robòtica i ja supera les 150 cirurgies amb el Da Vinci. Quins resultats s'obtenen respecte a cirurgies tradicionals o per videotoracoscòpia?

Creiem que suposa un gran benefici per als pacients. L'experiència que hem acumulat indica que els nostres pacients intervinguts mitjançant cirurgia robòtica toràcica tenen una recuperació accelerada, amb menys dolor postoperatori, estades més curtes a l'hospital, menys pèrdua de sang i un retorn a la seva qualitat de vida preoperatòria més ràpida. Tot això s'aconsegueix mantenint o millorant els resultats oncològics i la probabilitat de curació respecte a tècniques tradicionals. Les tècniques videoassistides aporten més beneficis, en general, per als pacients que les tècniques tradicionals i creiem que la cirurgia robòtica constitueix un salt qualitatiu pel que fa a qualitat i seguretat. L'evidència científica disponible a favor de la robòtica va en aquesta direcció i continuem investigant activament en aquest camp.

El Da Vinci s'ha convertit en un dels robots quirúrgics més capdavanters en l'actualitat. Ens podria explicar el seu funcionament?

Hi ha dos aspectes molt destacats del sistema Da Vinci. En primer lloc, ofereix al cirurgià una visió excepcional dels òrgans del pacient, en alta definició, en tres dimensions i dins d'un entorn immersiu. En segon lloc, permet una precisió i capacitat en la manipulació de les estructures que supera tant les tècniques de vídeo com fins i tot a la mateixa mà humana en cirurgia oberta. La cirurgia es fa per mitjà de petites incisions, sense necessitat d'obrir el tòrax. Un aspecte important de la cirurgia robòtica és que el sistema sempre està sota el control total del cirurgià, que aprofita els seus avantatges tècnics amb més ergonomia i seguretat.

En quines cirurgies se sol utilitzar el Da Vinci?

El 2018 es van fer més d'un milió de cirurgies amb el Da Vinci a escala mundial, en diferents especialitats com la cirurgia toràcica, la urologia, la cirurgia general, la ginecologia i altres. En cirurgia toràcica utilitzem el Da Vinci per a cirurgies pulmonars, fonamentalment cirurgies del càncer de pulmó, així com per a cirurgies d'altres tumors intratoràcics, tant benignes com malignes.

Com ha canviat la relació metge-pacient amb la robòtica?

Les preocupacions habituals dels pacients després d'una cirurgia toràcica són el dolor postoperatori i la limitació funcional. Amb la robòtica toràcica els pacients tenen menys molèsties en el postoperatori i tornen a la seva vida i activitats normals en menys temps. També perceben que es tracta d'una cirurgia més precisa i segura, per la qual cosa afronten la intervenció amb més tranquil·litat.

El vostre equip ha estat el primer a combinar la cirurgia robòtica amb la cirurgia radioguiada. Quins resultats han obtingut?

La cirurgia radioguiada consisteix a localitzar lesions que no són palpables o que es troben en la profunditat del pulmó per a fer extirpacions que preserven més teixit pulmonar sa. Quan es combina amb la mínima invasió de la cirurgia robòtica obtenim un procediment que és, simultàniament, poc agressiu i més dirigit a la malaltia. Estem molt satisfets amb la unió d'aquestes dues tècniques.

Com és el postoperatori en els pacients després de les intervencions amb el Da Vinci?

La majoria dels pacients als quals fem una cirurgia robòtica toràcica ja caminen per l'hospital menys de 24 hores després de la intervenció. L'habitual és que estiguin ingressats dos o tres dies i posteriorment continuen la seva recuperació amb molèsties lleus que es controlen amb analgèsics convencionals. El retorn a la “vida normal” és sorprenentment ràpid en comparació d’altres tècniques.

Els futurs cirurgians que es formen necessiten aprendre a manejar les noves tecnologies quan surtin al mercat laboral. Quines són les estratègies d'ensenyament en cirurgia robòtica per a les noves generacions?

El nostre equip ha tingut el privilegi de formar en diversos països tant cirurgians experimentats com de novells en cirurgia toràcica robòtica i l'ensenyament és un aspecte que ens interessa enormement. Les possibilitats de formació es faciliten amb la cirurgia robòtica especialment en el camp de la simulació. Amb la simulació els cirurgians entrenen habilitats específiques i procediments en un entorn “fictici” de realitat virtual i poden quantificar el seu progrés. Aquest entrenament facilita que aconsegueixin un gran nivell de competència que després es trasllada al pacient i contribueix a la seva seguretat.