Objectiu: diagnòstic precoç

Articles

Día Mundial del Càncer

Objectiu: diagnòstic precoç

El col·lapse de l'atenció sanitària durant la pandèmia i la por d'acudir a les consultes ha fet que el diagnòstic primerenc dels diferents tipus de càncer hagi disminuït, fet que en retarda el tractament i n’agreuja el pronòstic. Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, repassem els senyals d'alarma dels tipus de càncer més freqüents a què sempre cal parar atenció.

Tot i l'omnipresència de la Covid-19 i les xifres de morts registrades al llarg dels últims dos anys, les darreres dades de l'INE estableixen que les principals causes de mort a Espanya continuen sent els accidents cardiovasculars i el càncer en les seves diferents formes.

Durant la pandèmia no ha disminuït la incidència d'aquestes malalties, però, la saturació provocada per la crisi sanitària i la por d'acudir a centres d'atenció primària i hospitals ha fet que els programes de cribratge i l'assistència a consulta davant dels primers símptomes s'hagin vist afectats.

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) va estimar que, només en la primera onada, al voltant del 21% de nous casos de càncer es van diagnosticar amb retard, amb l'impacte negatiu que això suposa en les opcions i els resultats del tractament i, en definitiva, en el pronòstic de la malaltia.

Per això, és el moment de tornar a ampliar la panoràmica de la nostra salut, de tornar a parar esment als primers símptomes d'altres malalties, més enllà de la Covid-19. Amb ajuda dels especialistes de Quirónsalud repassem els factors de risc dels cinc tipus de càncer més freqüents a Espanya i els senyals d'alarma que mai no s'han de deixar passar.

* Estimació del nombre de nous casos de càncer a Espanya per a l'any 2022 segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM)Càncer colorectal

Amb més de 43.000 nous casos estimats per al 2022, és el càncer més freqüent a Espanya.

Càncer de pulmó

A Espanya es diagnosticaran gairebé 31.000 casos nous durant l'any 2022.

Càncer de mama

En tenir menys fills o tenir-los més tard, el risc de càncer de mama augmenta en la població jove.

Càncer de próstata

Amb més de 30.000 casos nous a l'any, és el tipus de càncer més comú en homes.

Càncer de bufeta

No se'n parla tant com d'altres, però cada any es diagnostiquen a Espanya més de 22.000 casos i és el novè més comú a tot el món.