Segueix-nos a les xarxes socials:

Karen Uhlenbeck, primera dona a rebre el Nobel de les Matemàtiques

El treball de la professora de la Universitat de Texas ha estat descrit com un dels més importants del segle XX

Karen Uhlenbeck, professora emèrita a la Universitat de Texas a Austin (Estats Units), s'ha convertit en la primera dona a rebre el Premi Abel, creat el 2002 i considerat el Nobel de les Matemàtiques. L'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres reconeix «els seus èxits pioners en equacions diferencials parcials geomètriques, teoria dels indicadors i sistemes integrables, i per l'impacte fonamental del seu treball en l'anàlisi, la geometria i la física matemàtica».

El seu treball ha estat descrit com un dels més importants en matemàtiques del segle XX, constituint avenços revolucionaris en geometria. «Durant més de tres dècades a la Universitat de Texas, Karen Uhlenbeck va realitzar una investigació que va revolucionar l'anàlisi geomètric i les matemàtiques en general», va afirmar el president d'aquesta institució, Gregory L. Fenves. «Ella va ser una mestra inspiradora i una mentora dedicada a milers d'estudiants d'UT, motivant-los a aconseguir grans fites a les seves vides acadèmiques i professionals. El Premi Abel és l'honor més alt en matemàtiques, i és un dels que la professora Uhlenbeck es mereix», va afegir.

El rei de Noruega, Harald V, lliurarà el Premi Abel -dotat amb 700.000 dòlars- a Uhlenbeck en una cerimònia a Oslo el 21 de maig de el 2019.

«La investigació d'Uhlenbeck ha portat a avenços revolucionaris en la intersecció de les matemàtiques i la física», va assenyalar Paul Goldbart, degà de la Facultat de Ciències Naturals i professor de física a la Universitat de Texas a Austin.

Prem per veure més contingut per a tu