Aquests són els beneficis, avantatges fiscals i ajudes als quals tens dret en la compra del teu cotxe adaptat

Contingut ofert per:

Actualment, les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda tenen l'oportunitat de desplaçar-se amb total autonomia i llibertat en vehicles adaptats. Companyies com FCA (Fiat Chrysler Automobiles) compten, per exemple, amb una divisió que s'ocupa específicament d'adaptar els seus models a les necessitats d'aquest col·lectiu.
Les modificacions no venen de sèrie. Per això, al preu habitual del cotxe, les persones discapacitades han de sumar el cost de l'adaptació. Perquè això no suposi un obstacle insalvable i aquestes persones no vegin minvades les seves possibilitats de mobilitat, hi ha interessants descomptes i importants bonificacions:

  • IVA reduït al 4%: en lloc de l'IVA general del 21% s'aplica el reduït del 4%. Això s'aplica exclusivament en la compra de cotxes nous sense matricular, per la qual cosa queden exempts d'aquesta bonificació els cotxes de KM0 i els vehicles de segona mà. Els vehicles han d'estar destinats al transport de persones amb discapacitat (en cadira de rodes o amb mobilitat reduïda)
  • Exempció de l'impost de matriculació
  • Exempció de l'impost de circulació municipal: Per a això cal tenir el certificat de minusvalidesa igual o superior al 33%.

Cotxe adaptat de FCA - Foto: www.fcautonomy.es

Condicions

Per gaudir dels avantatges que Govern i concessionaris ofereixen per la compra d'un cotxe a persones amb minusvalidesa. Hisenda estableix dues condicions:

  • Ús exclusiu per a persones que certifiquin una minusvalidesa del 33% en endavant. Com és obvi, no pot comprar-se un cotxe amb bonificació si el seu destinatari és un altre.
  • No vendre o transferir el vehicle en el termini de 4 anys. L'únic motiu pel qual es podria transferir abans el vehicle seria en cas de sinistre total i necessitat de substituir el cotxe per un de nou. En la resta de casos, la transferència ha de realitzar-se després de quatre anys. Si per algun motiu es transfereix el cotxe a una altra persona abans que es compleixi el termini marcat, caldria liquidar i ingressar els impostos pel valor del vehicle quan es va matricular. És possible comprar més d'un cotxe aplicant els descomptes de minusvalidesa sempre que el segon es compri quatre anys després del primer. Si es vol comprar abans, toca liquidar els beneficis fiscals obtinguts en la matriculació del primer vehicle.

Tràmits

Des de l'Agència Tributària indiquen que els beneficis fiscals per minusvalidesa (l'exempció de l'impost de matriculació i l'IVA reduït al 4%) s'han de sol·licitar anticipadament perquè Hisenda ho aprovi amb data prèvia a la matriculació del cotxe.

Si el cotxe encarregat arriba abans que l'aprovació d'Hisenda i en matricular el cotxe es liquida l'IVA general del 21%, el comprador podrà sol·licitar a l'Agència Tributària la devolució d'aquest IVA pagat en excés per beneficiar-se del tipus reduït del 4%.

D'altra banda hi ha l'impost de circulació. Per no pagar aquesta coneguda taxa municipal s'haurà de sol·licitar-ne l’exempció a l'ajuntament de residència del comprador.

No només cadira de rodes

Si es fa un sondeig i es pregunta quin és el símbol que representa la discapacitat o l'accessibilitat, el més probable és que gairebé el 100% de les persones diguin que el de la figura d'una persona en cadira de rodes. La clàssica imatge amb fons blau i silueta en blanc dibuixada a les places d'aparcament, serveis adaptats, etc. està gravada en la nostra retina. Però és important recordar que aquests ajuts no són exclusius per a persones que es desplacen en cadira de rodes, sinó també per a altres persones amb "mobilitat reduïda" i deficiències visuals, de manera que si es té algun tipus de minusvalidesa o reconeixement d'incapacitat és aconsellable explorar les diferents opcions abans de comprar un cotxe nou.

FCA, a través del seu programa Autonomy, presta ajuda i assessorament perquè el comprador pugui estalviar diners en la compra del seu cotxe adaptat. A més dels beneficis fiscals a què tens dret, la marca t'ofereix descomptes especials en els preus i finançament ofert per FCA Bank. Amb aquests avantatges presents i, com ho faria qualsevol comprador, només has d’ocupar-te de triar el cotxe que més t'agradi i amb el qual et sentis més còmode. Al cap i a la fi serà el teu company de viatge durant molts i agradables quilòmetres.