Segueix-nos a les xarxes socials:

Entra en servei el centre de tractament de residus de Pedret

L'equipament permetrà tractar la part de residus municipals que no es recullen de manera selectiva

Entra en servei el centre de tractament de residus de Pedretconxi molons

El nou Centre de Tractament de Residus (CTR) municipals de Pedret i Marzà ja és una realitat. Aquesta instal·lació permetrà tractar la fracció resta -aquella que no es recull de forma selectiva- i que fins ara anava directament al dipòsit controlat, així com la fracció orgànica (FORM), un cop sigui implantada a tota la comarca la recollida selectiva.

D'aquesta manera, es preveu que minvi la quantitat de residus destinats a l'abocador i que es millorin les condicions de la disposició. Sota el principi de l'aprofitament dels recursos, el CTR permetrà revaloritzar tot el material possible abans d'enterrar-lo, allargant la vida útil de l'abocador.

Per al tractament mecànic-biològic de la fracció resta s'ha construït una instal·lació amb una capacitat de tractament de fins a 60.000 tones anuals on s'estabilitzaran les restes de matèria orgànica del rebuig i es recuperaran materials valoritzables.

Aplicacions agrícoles

Pel que fa a la fracció orgànica de recollida selectiva, es descompondrà en túnels de compostatge, se'n farà un pretractament mecànic primari per separar els impropis, i es farà madurar per compostatge. Finalment s'obtindrà un compost de qualitat per a l'aplicació agrícola.

El centre està finançat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per un import d'uns 24 milions d'euros i les instal·lacións permetran servir uns 140.000 habitants de la zona.

Fora del contracte de concessió per desenvolupar les instal·lacions del centre de tractament de la fracció resta i de la fracció orgànica, l'ARC finançarà altres actuacions que integraran el futur conjunt d'instal·lacions ambientals. L'ampliació del dipòsit controlat per a la disposició dels residus que no puguin ser valoritzats, així com el desenvolupament del projecte i construcció d'un centre administratiu i d'educació ambiental per a la comarca.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir aquest centre, el qual va definir com un equipament «adaptat a les peculiaritats d'una comarca que a l'estiu rep un augment important de població, però que la resta de l'any en té un altre de més baix i molt estable».

Prem per veure més contingut per a tu