Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 17:45

La crisi del Govern en directe

Després que la militància de Junts votés, amb un 55,7% de vots, a favor de sortir del govern de la Generalitat i trencar el pacte amb ERC, s'obre un nou escenari polític a Catalunya.

Alsina assegura haver impulsat un Departament d'Acció Exterior i Govern Obert que es va trobar "vegetatiu"

 L'encara consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat aquest diumenge la seva feina al capdavant del departament, que ha considerat "l'honor i el repte més gran" de la seva vida. Segons Alsina, quan va assumir el càrrec es va trobar "un departament vegetatiu, sense rumb i que havia tingut quatre consellers en cinc anys" i ara és un espai "dinàmic, vibrant, empoderat i que ha assolit en 18 mesos el 51,7% d'un pla de govern ambiciós".

Els nous consellers del Govern d'ERC en solitari prendran possessió dimarts

Els nous consellers del Govern d'ERC en solitari està previst que prenguin possessió dimarts a les 9h just abans de la primera reunió del Consell Executiu que serà a les 10h, així ho han avançat diversos mitjans i ha pogut confirmat l'ACN. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, porta dos dies a Palau treballant en la configuració del nou Govern després de la marxa de Junts divendres a la tarda. I és possible que en les pròximes hores s'anunciï el nom de les persones que ocuparan les places vacants que deixa JxCat. Des del Palau s'ha apuntat que hi ha la possibilitat d'incorporar perfils independents i reformular l'estructura del Govern que fins ara tenia 14 departaments.

Albiach mostra preocupació perquè Junqueras "imposa vetos"

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha mostrat preocupació per les declaracions del president d'ERC, Oriol Junqueras, "imposant vetos" en descartar el PSC per als pressupostos. En una entrevista que publica aquest diumenge 'El País', Albiach ha dit que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha de decidir "si es vol quedar amb una minoria del partit o amb una majoria del país". "Un Govern de 33 diputats no pot actuar com si tingués majoria absoluta", ha afegit. Pel que fa als pressupostos, ha preguntat per què ERC vol estar al Govern si no volen pressupostos i ha afegit que els comptes són "la principal eina per governar".

Segons ha explicat Albiach, es parla molt dels pressupostos del conseller Jaume Giró però s'ha concretat "poc". Ha dit que no han vist "ni un sol número" i que li consta que no hi havia acord entre Junts i ERC.

Junqueras: “Som el partit amb més represaliats de la història de Catalunya”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tret pit de la lluita de la seva formació per la justícia i la llibertat en un homenatge als “que van donar-ho tot pel país i la república” al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un homenatge als represaliats al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc

“Som el partit amb més represaliats de la història de Catalunya”, ha afirmat tot recordant els militants, regidors, alcaldes i el president Companys que van perdre la vida per culpa del “feixisme espanyol i del feixisme internacional”. En el mateix sentit, el president del grup municipal a Barcelona, Ernest Maragall, que ha criticat que a la ciutat només hi ha una desena d’esteles de memòria. Davant d’això s’ha compromès a “escampar la boira” de la capital”, ja que a parer seu “fer memòria és escampar la boira”.

Reduir el nombre de conselleries

La nova estructura podria suposar una reducció del nombre de conselleries. Tenint en compte que el govern de coalició amb Junts ha tingut 14 departaments. En les últimes hores els noms que han sonat més a les travesses són els de Natàlia Mas per encapçalar el departament d'Economia i Marc Rementol per a Salut. Mas ha treballat amb Oriol Junqueras i Pere Aragonès al Departament d'Economia, i ara és directora general d'Indústria. I Rementol que va ser número 2 del departament de Salut durant la pandèmia i ara està a la conselleria de Presidència.

Un cop els nous consellers hagin pres possessió, s’haurà de convocar el nou Govern per nomenar els secretaris generals dels departaments. També caldrà fer una comunicació dels canvis al Parlament.

I, finalment, en les següents sessions de Govern, s'han d'aprovar els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d’ens públics adscrits i els delegats territorials.

Aragonès segueix les reunions al Palau de la Generalitat per enllestir el nou Govern d'ERC en solitari

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, segueix les reunions al Palau de la Generalitat per acabar de perfilar el nou executiu d'ERC en solitari. Des del Palau han tancat la porta a l'entrada de consellers dels comuns i treballen per configurar un executiu amb la "possible" entrada d'independents. La mateixa consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, deia aquest dissabte que "ERC sempre ha tingut independents a les seves files". Es preveu que el nom dels nous consellers i conselleres es donin a conèixer avui o demà amb l'objectiu que dimarts es reuneixi el nou Consell Executiu. Aragonès ja té sobre la taula la comunicació de renúncia dels 6 consellers de Junts. Però no els destituirà fins que es nomenin els nous consellers.

Els cessaments dels membres sortint no entren en vigor fins que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els publica. I això no es preveu que passi fins a principi de la setmana que ve perquè no hi hagi cap buit de poder a les conselleries que Junts deixa vacant: vicepresidència i Política Territorial; Economia i Hisenda; Acció Exterior; Universitat i Recerca; Salut; Justícia i Drets Socials. El president de la Generalitat és l'únic que té potestat de nomenar i destituir consellers. En aquest cas, els consellers de Junts han fet una petició de renúncia, però el president l'ha d'acceptar.

També és potestat del president determinar l'estructura del seu Govern. Així, si Aragonès ho considera, pot modificar tant el nombre de departaments com les seves denominacions, així com els àmbits competencials, l’ordre de precedència dels departaments o les adscripcions dels ens públics.

Rovira apunta que una pròrroga dels pressupostos podria respondre les "necessitats actuals" de Catalunya

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat que hi ha "acompanyament tècnic" que permetria respondre les "necessitats actuals" del país amb una pròrroga de pressupostos. Així mateix, en una entrevista que publica aquest diumenge 'La Vanguardia', Rovira també ha recordat que la pròrroga dels comptes ja s'ha utilitzat altres vegades. En aquest sentit, ha afirmat que si Junts no hi dona suport es "buscaran solucions". D'altra banda, ha considerat que convocar eleccions seria un "disbarat" perquè la ciutadania necessita que l'administració faci front a la pujada de preus.

"Ho haurà de decidir Junts i haurem de veure fins quin punt els interpel·la la situació econòmica del país. És l'última mesura que va deixar feta el conseller Giró abans del que ha passat, per això, els interpel·larem i, si no, a partir d'aquí tirarem endavant", ha defensat.

Sobre la relació amb Junts després de la ruptura del govern de coalició, Rovira ha dit que hauran de parlar per "refer confiances" i analitzar què ha passat, per què i com se segueix.

Illa, a Junqueras: "No dono lliçons ni n'accepto de ningú"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha replicat al president d'ERC, Oriol Junqueras, que ell no dona lliçons i que "no n'accepta de ningú". D'aquesta manera ha reaccionat en una entrevista a 'Rac 1' després que Junqueras hagi dit que el PSC hauria de fer moltes coses en l'àmbit de la repressió i que alguns dirigents es van "encetar" les mans d'aplaudir amb l'entrada d'independentistes a la presó. "El partit socialista sempre ha treballat per l'estat de dret i treballem per superar el ressentiment", ha afegit Illa. D'altra banda, ha considerat que seria "molt irresponsable" prorrogar els actuals pressupostos.

Illa ha insistit en oferir-se per negociar els pressupostos tot i que ahir Junqueras li va tancar la porta. I és que, al líder del PSC, se li fa "difícil de creure" que en un context com l'actual es posi seriosament sobre la taula l'escenari de pròrroga dels pressupostos. "No és tocar de peus a terra", ha resumit.

Tots els consellers de Junts ja han posat el seu càrrec a disposició del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Així ho han explicat fonts de presidència després que transcendís els consellers proposats per JxCat haguessin demanat la seva destitució excepte la d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. Fonts properes a l'encara consellera han aclarit que Alsina preferia esperar que Aragonès la fes cessar a presentar la seva dimissió. Des del Govern també han explicat que el cessament dels sis consellers –l'exvicepresident Jordi Puigneró ja va ser destituït la setmana passada– es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a principis de la setmana vinent.

Borràs insisteix que una qüestió de confiança o un avançament electoral són l'"únic camí" per a Aragonès

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha insistit aquest dissabte que un avançament electoral a Catalunya o una qüestió de confiança al Parlament són l'"únic camí" que li queda al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després del trencament de la coalició al Govern. Segons Borràs, el destí d'Aragonès "necessita ser referendat perquè ja no té el suport que li va permetre ocupar la posició que ocupa", ja que a banda de la retirada de Junts del Govern també la CUP-NCG ha defensat que no s'està aplicant el pacte d'investidura. "Ha perdut 41 vots dels 74 que tenia i no és gens menor", ha subratllat en declaracions a la premsa durant una visita a la Fira del Cava de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès).

La Taula del Tercer Sector lamenta la inestabilitat al Govern

La Taula del Tercer Sector Social lamenta la "inestabilitat política que es torna a obrir" al Govern, arran de la sortida de JxCat, "en un moment en què es necessita una acció forta i decidida per fer front a una crisi social sense precedents". L'organització, que agrupa 3.000 entitats socials que treballen per eradicar la pobresa, l'exclusió i les desigualtats, es queixa que la manca d'estabilitat i de cohesió dels darrers executius "passa factura" als més vulnerables. I és que assenyalen que les polítiques socials "s'apliquen a batzegades i sense una perspectiva de llarg termini".

I apunta que hi ha mesures socials encara pendents, com el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital; el desplegament del conveni que regula la pobresa energètica en plena escalada de preus; el pla estratègic de serveis socials o de millora per a la infància. 

També l'aprovació i implementació de l'estratègia del sensellarisme i de l'aprovació del Pla Territorial Sectorial d'Habitatge. I la posada en marxa de l'Agència d'atenció integrada social i sanitària i la resolució de vies de finançament com els fons Next Generation i les convocatòries de subvencions. 

Alsina no ha dimitit i espera que Aragonès la destitueixi

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja té sobre la taula les comunicacions de tots els consellers de Junts comunicant que volen ser cessats, excepte la de Victòria Alsina. I és que formalment el president és qui té potestat d'acceptar o rebutjar una petició de cessament. Fonts pròximes a Alsina expliquen que la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert no ha dimitit i que espera que Aragonès la destitueixi. Aquestes mateixes fonts aclareixen que té la intenció d'abandonar el Govern i que va posar el càrrec a disposició de Junts. En aquest sentit, asseguren que ara posa el càrrec a disposició d'Aragonès perquè nomeni un nou conseller o consellera.

Colau: "S'obre una nova etapa a Catalunya que necessita majories àmplies i progressistes"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha adreçat aquest dissabte al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la ruptura del Govern i li ha recordat que "s'obre una nova etapa a Catalunya que necessita majories àmplies i progressistes". "Necessitem un Govern que no sigui feble i per això fan falta aliances estables, confiances duradores i cal superar d'una vegada per totes les picabaralles entre partits", ha assenyalat Colau en un missatge institucional. Per tot plegat, l'alcaldessa de Barcelona ha ofert la mà estesa del consistori en aquesta nova etapa a la Generalitat. "Cal diàleg i pressupostos a totes les institucions. I avui comptem amb majories progressistes que ho poden fer possible", ha volgut deixat clar Colau.

"Confiança i serenitat"

Després de reunir l'executiva nacional de manera extraordinària, Junqueras ha comparegut davant la premsa acompanyat de la consellera Laura Vilagrà; la portaveu, Marta Vilalta; la vicepresidenta primera al Parlament, Alba Vergés; el líder al Congrés, Gabriel Rufián, i altres dirigents del partit.

ERC ha volgut donar una imatge d'unitat, solidesa i fermesa, després de quedar-se sola al Govern, amb el suport de tan sols 33 diputats i diputades de 135 -el més baix de la història de la cambra.

El partit ha reunit l'executiva, amb Aragonès i Vilagrà i, davant la premsa, Junqueras ha donat un missatge de "confiança, serenitat i esperança": "Com a societat i país som capaços d'afrontar els reptes que tenim al davant", ha asseverat.

El president d'Esquerra no ha demanat que "els altres" els ajudin, sinó que ha reclamat la "col·laboració" de tots els agents socials i econòmics per posar-se "al costat seu". "Segur que si afrontem junts, superarem els reptes", ha conclòs.

Junqueras replica a Junts

Fa setmanes que Junts reclamava a ERC una acció coordinada a Madrid. Junqueras els ha respost avui que els republicans son "complidors i generosos" amb els acords, i que al Congrés s'han diferenciat només en un 10% de les votacions. I que, en aquests casos, ha estat Junts qui ha votat al costat de PP i Vox: "Nosaltres hem votat sempre al costat del poble de Catalunya".

En aquesta línia, Junqueras també ha recordat que Junts té grup propi al Senat perquè ERC els va prestar senadors per poder-ho fer: "Hem treballat sempre des de la màxima generositat".

El líder d'Esquerra també ha respost l'exsecretari general de Junts i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, que avui ha opinat que el procés s'ha acabat: "En cap cas no ha de perdre la fe", li ha dit Junqueras, que l'ha interpel·lat directament.

Preguntat per si ERC estudia alguna via per fer-se també amb la Presidència del Parlament, Junqueras ha recordat que, per ara, la persona al càrrec -Laura Borràs, suspesa de drets i funcions- hauria de dimitir perquè hi hagi cap canvi. ERC no preveu per ara impulsar cap canvi al reglament de Parlament.

Junqueras descarta nous pactes amb el PSC

ERC no pactarà més amb el PSC. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha descartat nous acords amb els socialistes, l'endemà que Junts decidís trencar amb el Govern: "És evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió", ha assegurat Junqueras en una roda de premsa d'aquest dissabte al migdia, a la seu dels republicans. Preguntat per si creu que ERC pot governar el que resta de legislatura en solitari, Junqueras ha subratllat que, si el país els "ajuda", el partit és "capaç" de fer "coses extraordinàries". També ha apuntat que els pressupostos del Govern es poden prorrogar si no hi ha prou suports al Parlament, i ha esquivat valorar les crítiques de Junts: "No estem aquí per parlar de partits que es barallen".

 Illa aposta per construir una alternativa al Govern i no es planteja demanar eleccions

El secretari del PSC, Salvador Illa, ha valorat aquest matí a Bagà el trencament del Govern entre ERC i Junts i ha assegurat que ell aposta per continuar construint una alternativa. En aquest sentit, no es planteja demanar eleccions i estén la mà a ERC per aprovar "uns pressupostos de país".

Illa afirma que Catalunya viu un moment complicat i que, per tant, es necessiten governs responsables que facin "política útil". "A Catalunya hem tingut tot el contrari. Hem tingut un govern dèbil i un exercici polític de confrontació permanent també dins del Govern", ha dit el secretari socialista.