Segueix-nos a les xarxes socials:

Vilafant estima més de tres-cents afectats, camins i talusos del TAV desapareguts

L'Ajuntament està retirant fang dels espais públics i manté tallat el vial de comunicació perquè s'ha descalçat

Vilafant estima més de tres-cents afectats, camins i talusos del TAV desaparegutsproteccio civil

Les màquines treballaven ahir a diferents punts de Vilafant per retirar el fang que s'ha acumulat a espais públics i embornals. En una primera estimació es calcula que hi haurà més de tres-cents veïns afectats per inundacions a diferents urbanitzacions, camins que han desaparegut, talusos del TAV ensorrats i el vial de servei tallat perquè l'aigua ha deixat només el paviment superior. S'està assessorant els afectats i buscant línies d'ajudes. S'estudiarà si es demana zona catastròfica.

A Vilafant se'ls va desbordar el rec del Mal Pas, el rec Susanna, la Riera de'n Serra i el Manol inundant urbanitzacions i camins. Dos dies després això ha suposat que el fang s'ha acumulat a tot arreu. L'alcaldessa, Consol Cantenys, constata que "és desolador". Després de netejar els equipaments afectats -pavelló i escoles-, ahir la brigada se centrava a treure fang de la via pública, "dels vials, de les places, s'han de netejar tots els embornals pelns de fangs i és una feina que durarà tota la setmana", explica Cantenys.

Les afectacions van molt més enllà i l'alcaldessa assenyala que "molts camins públics de terra no existeixen, han quedat totalment desapareguts, i hi ha moltes esllavissades a tots els talusos del tren d'alta velocitat". Són talusos de terra que no estaven consolidats i l'aigua se'ls ha endut riera avall, en alguns punts pels carrers i cases del voltant, assenyla. Això suposarà una gran feina per recuperar la normalitat, ha explicat.

A més, continua tallat el vial de comunicació, la carretera que comença davant l'Ajuntament i permet creuar tot el terme. Segons Cantenys, "s'ha descalçat tota la part i de sota i no podem obrir-lo". S'haurà de valorar l'abast dels danys i consolidar-lo. Per abordar la ingent tasca dels propers dies o setmanes, s'estan fent reunions i els primers contactes per buscar línies d'ajuda, tant per a l'Ajuntament com a per a particulars. N'hi ha de totes les urbanitzacions, diu l'alcaldessa. El dilluns al vespre uns 120 van participar en una reunió i s'ha obert un punt d'informació a l'Ajuntament per assessorar-los i ajudar-los a fer els tràmits.

A la major part de la comarca la situació s'havia normalitzat. Continuaven tallades la carretera GIP5129 de Vilafnat i a Garrigàs la GIV-6226. El temporal de pluja ha remès però per demà es preveu que continuarà l'estat del mar alterat amb onades que s'espera que superin els 2,5 metres.

Prem per veure més contingut per a tu