Segueix-nos a les xarxes socials:

Els fotògrafs de Castelló del XIX fins avui

Un llibre de Manel Puig recull les persones que al llarg de la història de la fotografia s'han dedicat a retratar el municipi i els seus veïns · El volum conté imatges inèdites pertanyents a diferents col·leccions i que mostren la transformació de la vila

Els fotògrafs de Castelló del XIX fins avui

La creació de la marina d'Empuriabrava, la transformació del carrer Muralla, la pèrdua de costums, personatges il·lustres i anònims són algunes de les moltes imatges que la fotografia ha permès immortalitzar com a part de la memòria de Castelló d'Empúries. Els protagonistes principals, els fotògrafs, han estat l'ull de la població. Un d'ells, Manel Puig, ha aplegat en un llibre els Fotògrafs i fotografies de Castelló d'Empúries del XIX fins avui editat per l'Ajuntament.

No són molts, només set: Bartomeu Callís, Sebastià Vila, Tomàs Miralpeix, Bonaventura Vila, Lluís Sellés, Carles Casamitjana i Jordi Cassú, als quals es podria afegir Manel Puig. Per mitjà de les seves càmeres permeten una retrospectiva en el temps. A cada un d'ells l'autor els dedica un apartat biogràfic acompanyat d'imatges.

Parlar d'ells és fer-ho també de l'evolució de la fotografia. L'encarregat del pròleg, Constantí Turró, constata que «a començament del segle XX», malgrat la història de la fotografia arrenca a finals del segle XIX, a Castelló «es comptaven amb els dits d'una mà les persones que posseïen una màquina de retratar». No van ser els únics a fotografiar la vila. Ho van fer reconeguts fotògrafs com l'escalenc Josep Esquirol, el finguerenc Melitó Casals o Valentí Fargnoli amb moltes imatges de les quals feren postals.

Els protagonistes del volum són els que, com diu l'autor, «al llarg dels segles XIX, XX i XXI, han convertit aquest ofici en la seva forma de subsistència». Les seves vides van acompanyades de la història de la fotografia, a la qual es dedica un capítol. La primera imatges que es coneix de Castelló d'entre 1844 i 1850 és d'autor desconegut, un retrat de la família Contreras Carbonell.

Els fotògrafs precursors van ser el músic Bartomeu Callís (1842-1907) i el farmacèutic Sebastià Vila (1874-1951). Visqueren l'època en què els clixés eren de vidre i la fotografia, molt incipient. Vila, per exemple, tenia un laboratori propi i amb els seus coneixements de química es preparava els productes per al revelat.

Consolidació al segle XX

Al XX, la fotografia es consolida a tots els nivells i s'introdueix d'una manera o d'una altra a tots els estrats socials, diu l'autor. És quan apareix mossèn Tomàs Miralpeix (1882-1936) i Bonaventura Vila (1916-1997) a qui considera els fotògrafs de Castelló.

Vindrà progressivament el «consum massiu d'imatges i també l'accés als productes fotògrafics», i els canvis a les tècniques, dels negatius a les imatges digitals. Lluís Sellés (1922-1979), Carles Casamitjana (1948-2009) i Jordi Cassú (1971) ja obriren els seus estudis botiga. Concursos de fotografia, publicacions il·lustrades, col·leccions de l'arxiu municipal o els fotògrafs i editors de postals són altres apartats del llibre.

Per tancar el recull ofereix un àlbum fotògrafic amb moltes imatges inèdites, algunes d'autors desconeguts. I en conjunt, el lector pot passejar, com diu Puig, pel passat: «per carrers desapareguts, façanes que ja no hi són, carruatges i tartages, gent mudada de diumenge, festes memorables...».

Prem per veure més contingut per a tu