Segueix-nos a les xarxes socials:

Roses atorgarà el premi Àmfora al xef Mateu Casañas

El cuiner rosinc ha format part de l'equip d'elBulli i ha obert tres restaurants, un a Cadaqués i dos a Barcelona

Roses atorgarà el premi Àmfora al xef Mateu CasañasJoan Valera

Roses atorgarà en la primera edició del premi Àmfora, el guardó al xef Mateu Casañas Puignau.

Casañas va ser membre de l'equip d'elBulli durant catorze anys i ha estat reconegut juntament amb els seus socis Oriol Castro i Eduard Xatruc, amb dues dues estrelles Michelin i amb el tercer lloc com a millor restaurant del món pel seu restaurant Disfrutar.

El xef s'ha erigit com a indiscutible guanyador de la primera edició del Premi àmfora, que li serà lliurat en una gala de celebració que tindrà lloc el proper 9 de gener al Teatre Municipal de Roses.

Les àrees de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Roses han impulsat la creació del Premi Àmfora, que a partir d’ara s’atorgarà anualment a persones o empreses vinculades al municipi per distingir les seves trajectòries i assoliments professionals. L’elecció dels guardonats està a càrrec d’una comissió integrada per membres del propi Ajuntament i de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que acaba d’escollir al reputat xef rosinc Mateu Casañas com a primer guardonat.

"La seva impecable trajectòria, la innovació del seu treball, l’esperit creatiu i la seva defensa del producte mediterrani i de la cuina d’arrels tradicionals, rebran així el més sentit i merescut homenatge per part de la seva població natal", destaquen, el proper 9 de gener.

L’any 2012 Casañas, juntament amb els seus companys Oriol Castro i Eduard Xatruch, van decidir associar-se en un projecte 100% independent i, l’abril del mateix any, obriren el restaurant Compartir Cadaqués, transformant i portant un pas més enllà el concepte de "pica pica", amb una oferta gastronòmica mediterrània i moderna. L’èxit i els reconeixements arribaren ràpidament i des de l’any 2016 figura entre els restaurants recomenats de la Guia Michelin, mentre que, des de l’any 2014, ostenta dos sols de la Guia Repsol.

Disfrutar, obert a l’Eixample barceloní el desembre de 2014, presenta la seva oferta en format de menú degustació i ha esdevingut tot un revulsiu de la cuina mundial. Les seves creacions busquen agradar, sorprende i emocionar a través de la gastronomia i l’han portat a ser reconegut com a tercer millor restaurant del món de la llista The World's 50 Best Restaurants, amb dues estrelles a la Guia Michelin i a entrar a la llista The Best Chef Top 100 Awards.

El passat juny de 2022, els tres xefs van obrir el que és fins al moment el seu tercer restaurant: Compartir Barcelona, amb la mateixa filosofia de Compartir Cadaqués i una proposta moderna, de producte i amb arrels tradicionals.

Moguts pel convenciment d’avançar i anar sempre un pas més enllà, Casañas i els seus socis han creat també el projecte Consulting, que els permet ampliar el seu radi d’acció i treballar en altres àmbits com l’assessorament gastronòmic o la producció i comercialització de vins propis. L’any 2020 van crear una nova via per arribar al públic i oferir els seus productes: la botiga online CXC Store.

El premi rosinc

L’elecció de l’àmfora per posar nom i com a imatge gràfica d’aquests premis, "respon a la voluntat de rememorar els orígens de la fundació de l’antiga Rhode i el seu paper cabdal com a assentament comercial". D’aquesta manera, l’utensili imprescindible per als grecs fundadors de Roses que comerciaven a tota la mediterrània, es pren com a símbol del comerç i de l’activitat econòmica, i retrà homenatge a les iniciatives, dedicació, trajectòria i èxits del teixit empresarial i dels professionals nascuts o vinculats al municipi.

Prem per veure més contingut per a tu