Segueix-nos a les xarxes socials:

Una dura actuació policial evita que Puigdemont voti a Sant Julià

Més de 50 agents van desallotjar unes 200 persones que custodiaven l'entrada al pavelló poliesportiu, tot deixant alguns ferits i escenes de tensió i pànic · La multitud va enfrontar-se als agents tot mantenint proclames independentistes

La Guàrdia Civil desallotja per la força el pavelló de Sant Julià de Ramis

71

Passaven pocs minuts de les nou del matí. Més de 200 veïns estaven concentrats davant la porta del pavelló de Sant Julià de Ramis, on a dos quarts de deu del matí estava anunciada la votació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Hi havia un tractor aparcat a la porta per evitar que passés la policia i es repartien melindros i xocolata als veïns, alguns dels quals hi havien passat la nit. Un cotxe dels Mossos s'havia acostat a les instal·lacions, però se n´havia allunyat sense que els agents ni tan sols en baixessin. A l'interior del pavelló, on ja hi havia les meses constituïdes i les urnes a punt, els fotògrafs i càmeres es barallaven per la posició més privilegiada, la que els permetria gravar des del millor angle la votació de Puigdemont. Hi havia mitjans gironins i catalans, espanyols i internacionals, molts dels quals estaven a punt per entrar en directe.

I de sobte, la festa es va acabar. Més de mig centenar d'agents de la Guàrdia Civil es van presentar al col·legi electoral disposats a evitar a qualsevol preu la imatge del president català votant. Per això, van començar a desallotjar per la força la multitud, empenyent i arrossegant tothom que s'hi oposava, fossin veïns, polítics o periodistes. La tensió va anar creixent a mesura que algunes persones resultaven ferides i es veia gent plorant o amb atacs de nervis, mentre els guàrdia civils feien un cordó que impedia l'accés al pavelló i un dels seus helicòpters sobrevolava la zona. Una dona, fins i tot, va haver de ser evacuada en ambulància. En pocs minuts, els agents policials van aconseguir apartar tots els assistents de la porta de l´equipament.

La multitud, però, no es va fer enrere, de manera que continuaven els crits i proclames a favor de la independència, així com els retrets a la Guàrdia Civil. «Em faria vergonya ser la vostra filla!», els va cridar una jove. També es van poder escoltar cants com Els segadors i L'Estaca.

Els crits van ser substituïts per aplaudiments quan es va saber que Puigdemont havia aconseguit votar a Cornellà del Terri, i també quan van aparèixer un grup de Bombers que va donar suport las manifestants tot enfrontant-se a empentes amb la Guàrdia Civil. Poc després, els guàrdies civils van entrar dins del pavelló tot rebentant les portes. Els organitzadors s´havien afanyat a amagar les urnes i les paperetes, però, un cop a dins, els agents van esbotzar tantes portes com va fer falta fins a localitzar i emportar-se el material dins de bosses d'escombraries.

Però no es va acabar tot aquí. A la sortida, centenars de persones els esperaven per intentar impedir que s'emportessin les urnes, de manera que els agents van envoltar els vehicles per tal que ningú pogués acostar-s'hi. Tot i això, la multitud va perseguir els cotxes de la Guàrdia Civil una bona estona, enfrontant-se de nou als agents que els impedien el pas. Tot i que va tornar a haver-hi escenes de tensió, finalment els vehicles van acabar marxant mentre els assistents seguien cridant: «Votarem!».

Dues hores més tard de la irrupció de la Guàrdia Civil, cap a les onze del matí, Puigdemont va anar al pavelló on no havia pogut votar per donar les gràcies a totes les persones que havien intentat defensar-lo. Acompanyat per l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, i enmig de forts aplaudiments, el president català va denunciar l'ús «injustificat, irracional i irresponsable de la violència per part de l'Estat espanyol». «La imatge exterior de l'Estat espanyol ha continuat empitjorant i avui ha arribat a unes cotes de vergonya que l'acompanyaran sempre», va afirmar, tot posant com a exemple contrari «la imatge de dignitat, coratge i valentia de tanta gent anònima que està fent cua, vencent la por i les intimidacions».

Prem per veure més contingut per a tu