Segueix-nos a les xarxes socials:

Nou aparell de TACs de l'hospital de Blanes.CSMS

Els pacients de la Selva són els que més han d’esperar per anar amb l'especialista

La demora de primeres visites a Girona és de tres mesos amb almenys quatre especialistes per sobre la mitjana

En els darrers mesos, la majoria d’activitat assistencial s’ha anat recuperant després de l’impacte de la pandèmia, en què les diverses onades de la covid-19 van repercutir en els hospitals i centres d’atenció primària. Aquesta millora, tot i que s’ha anat reflectint en les intervencions quirúrgiques, no s’ha notat de la mateixa manera en tots els àmbits.

I és que l’espera dels pacients per a visitar-se amb un especialista en la sanitat pública continua sent molt elevada. Però la demora no és la mateixa per a tots els pacients, depèn de l’especialitat, ja que algunes generen més demanda tenint en compte que hi ha menys professionals. Per altra banda, la zona geogràfica també és un factor a tenir en compte. Segons dades en el tancament de l’any passat, els pacients de la Selva Marítima són els que tenien més temps d’espera de mitjana per a visitar-se per primera vegada en més especialitats, que són les de digestologia (nou mesos), al·lèrgia (cinc mesos), neurologia (quatre mesos i mig), traumatologia (tres mesos i mig), otorrinolaringologia (poc menys de tres mesos), cardiologia (dos mesos i mig) cirurgia general (poc més de dos mesos) i la resta d’especialitats (gairebé set mesos de mitjana entre totes).

Aquests especialistes visiten als hospitals de Blanes i Calella, ja que tenen serveis compartits i, en alguns casos, hi ha un únic servei per als dos hospitals que dona cobertura a la Selva Marítima i l’Alt Maresme, totes dues zones pertanyents a la Regió Sanitària de Girona. És per això que l’espera s’allarga bastant per sobre de la mitjana de Girona, que és de tres mesos, tot i que cada especialitat té una mitjana diferent.

Si es compara amb altres hospitals gironins, hi ha alguns casos amb una demora considerable, com per exemple per visitar-se amb l’especialista de digestologia, que causa una espera de mitjana a Girona és de 190 dies i als hospitals de Blanes i Calella és de 275; o l’especialitat de traumatologia, amb una espera 22 dies superior a la mitjana gironina. Finalment, la resta d’especialitats són les que presenten més diferència, amb setanta dies més que la mitjana.

Espera a altres hospitals

Per altra banda, el següent hospital amb més temps de demora per a visitar-se amb l’especialista és el Santa Caterina de Salt, que té com a població de referència part del Gironès i l’interior de la Selva. D’aquesta manera, tota la població de la Selva acaba sent la més afectada, tant els habitants que tenen els hospitals de Blanes i Calella de referència, com els que tenen el de Salt.

Les tres especialitats amb més temps d’espera són oftalmologia (gairebé sis mesos), urologia (més de quatre mesos) i ginecologia (gairebé tres mesos). En aquests tres casos, els hospitals de Blanes i Calella són els següents amb més temps d’espera.

Finalment, l’hospital de Palamós és el que té més temps d’espera per a visitar-se amb el dermatòleg, amb setanta dies de mitjana.

La llarga espera ha fet que molts gironins acabin recorrent a la sanitat privada, on també s’està notant la demora, sobretot en algunes especialitats com dermatologia i neurologia. L’informe RESA 2023 de la Fundació Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS) constatava que el temps mitjà d’espera per a la primera cita a les consultes externes privades puja de 12,2 a 15,9 dies en especialitats com ara oftalmologia, ginecologia, traumatologia i dermatologia. De fet, cal tenir present que, juntament amb cirurgia plàstica, l’especialitat de dermatologia és de les que s’esgota més ràpidament en la tria dels MIR. L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia també destaca que des del 2019 és l’especialitat preferida dels MIR.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.