Segueix-nos a les xarxes socials:

Mor Francisco Luzón, banquer i símbol de la lluita contra l'ELA

L'executiu va ser un dels principals directius bancaris espanyols i va acabar defraudat amb Emilio Botín

Mor Francisco Luzón, banquer i símbol de la lluita contra l'ELAeuropa press

El banquer Francisco Luzón (1 de gener de 1948, El Cañavate, Conca), símbol de la lluita contra l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), va morir ahir a Madrid als 73 anys d'edat.

L'executiu, conegut com a Paco, va ser un dels directius bancaris més destacats de les últimes dècades. Poc després de la seva sortida del Santander en 2012, se li va detectar la malaltia i posteriorment va crear la Fundació Luzón Units contra l'ELA per a millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies mitjançant l'atenció soci-assistencial i l'impuls de la recerca.

Luzón provenia d'una família pobra d'un petit llogaret de Conca. Als cinc anys es van traslladar a Encreuaments, un barri de Baracaldo (Biscaia) construït en els anys 50 per a acollir a la gran quantitat de migrants arribats des d'altres punts d'Espanya al marge esquerre de la ria de Bilbao per a treballar en les indústries metal·lúrgica i naval.

El banquer (un substantiu amb el qual no s'identificava: preferia denominar-se professional de la banca) va iniciar la seva carrera en el Banc de Biscaia en 1972 després de ser un dels seleccionats per a dos llocs d'entre 102 aspirants. Des d'aquesta posició va pilotar la fusió i reflotamiento dels bancs de l'Estat en Argentaria, que va presidir entre 1991 i 1996. Emilio Botín, president del Santander i amb qui va arribar a tenir una relació que va qualificar de «amics de professió», tot i que va acabar-hi defraudat. Botín el va fitxar llavors per al seu grup, en el qual va ocupar posats de rellevància en la primera línia executiva.

Prem per veure més contingut per a tu