Segueix-nos a les xarxes socials:

Un treballador a l’interior d’una construcció, en una imatge d’arxiu.gustavo santos

La xacra dels accidents laborals: almenys un gironí mor cada mes

La província de Girona registra entre gener i novembre fins a 11.094 sinistres a la feina, un 6% menys que en el mateix període del 2022

12 persones van perdre la vida en els primers onze mesos del 2023

La xacra de la sinistralitat laboral continua castigant les comarques gironines tot i que ho fa amb menys contundència que fa un any. De gener a novembre es van registrar fins a 11.094accidents laborals amb baixa a la província, 741 menys que un any enrere en el mateix període, una xifra que traslladada a percentatge suposa un 6,2% menys, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social

D’aquest total d’accidents que es van registrar en els primers deu mesos de l’any a Girona, 9.761 es van produir al mateix centre de treball dels afectats i 1.333 més van tenir lloc en el trajecte d’anada o tornada cap a aquests, en el que es coneix com a accidents «in itinere».

En funció de la seva gravetat, la immensa majoria -10.997- van ser catalogats com a lleus pels serveis mèdics de les mútues corresponents, fet que suposa un 6,3% menys que fa un any. D’altra banda, només 85 es van considerar greus, tot i que aquesta xifra s’incrementa un 13,3% respecte a la registrada en el mateix període del 2022. A més, a la baixada general de la sinistralitat laboral a les comarques gironines, cal sumar que la xifra de morts s’ha reduït des dels 15 que es van produir en els onze primers mesos del 2022, a 12 des de començament d’exercici del 2023, segons les darreres dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social. 

El nombre de sinistres dels treballadors autònoms de la província és fins a disset vegades més baix que el dels assalariats, segons les dades del Govern espanyol. En concret, els professionals per compte propi van declarar de gener a novembre 607 accidents laborals davant dels 10.487 dels treballadors assalariats.

A tot Espanya, des de gener fins a novembre els accidents laborals van causar 664 morts, 106 menys o un descens del 13,8% enfront del mateix període del 2022. D’aquests accidents mortals, 535 van ser a la jornada de treball, 98 menys que en el mateix període de l’exercici anterior, mentre que 35 van ser en desplaçaments a la feina.

Per sectors, els serveis van acaparar el nombre més gran d’accidents mortals en jornada amb 253, 46 menys; seguit de la construcció, amb 120, un descens de 19. La causa principal va ser infarts i vessaments cerebrals amb 226 morts, 38 menys que l’any previ.

Dades «invisibilitzades»

Malgrat la caiguda del nombre d’accidents laborals a la demarcació, la secretaria general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, es manté a l’expectativa a l’espera de les dades de tancament d’any. «Aquesta reducció del nombre d’accidents s’haurà de veure si es manté a finals d’any i caldrà veure la taxa d’incidència, perquè malgrat que pot reduir-se el nombre d’accidents aquesta pot créixer», afirma.

Per la seva banda, Maxi Rica, secretari general d’UGT a Girona, diu que les dades «són positives com a números absoluts», però darrere d’aquestes hi ha «aspectes invisibilitzats», com «patologies mentals, que passen com a malalties comunes». «Les mútues d’una manera generalitzada traspassen tot el pes com a malaltia comuna i no com a malalties professionals», diu. Així, assegura que «amaguen una realitat, que són les càrregues de treball, cada vegada més fortes, i que, especialment després de la pandèmia hi ha un increment important d’algunes patologies, com les mentals.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.